Coratina maslina je talijanska sorta iz Puglie i južne
Italije i cijenjena je uljarica kratkih rodnih izboja
uspravnog rasta, na osnovi čvrstih, prema vrhu
tankih.
Stablo coratina masline je srednje bujnosti, rano rađa, list joj
je dugačak svijetlo zelen, a plod je plod srednje krupan do
krupan 4-5 g. ovalnog oblika.
Vrlo je kasna sorta i bere se u decembru. Ova sorta maslina je
pogodna za strojnu berbu.
Prilagodljiva je na razne ekološke uvjete, a rađa
redovito i obilno.
Sorte iz južnog toplijeg područja otpornije su na visoke
temperature od onih koje su nastale u sjevernim krajevima.
Tako prema nekim istraživanjima talijanskih znanstvenika
coratina maslina, može izdržati temperaturu čak
od 50-52°C jer ima otpornije lišće za 5 – 10°C, nego npr. sorta
slivnjača iz sjevernojadranskog područja.
Coratina maslina stranooplodna je sorta.
Oprašivači ove masline su pendolino, frantoio i lecino.
Coratina maslina je osjetljiva je na hladnoću i
višak vode u zemljištu.
Daje do 25℅ ulja koje je pomalo pikantnog ukusa.
Coratina maslina daje ulje izraženog
voćnog mirisa, slatkasto i pikantno s gorkastim povratnim okusom,
bogato polifenolima i aromatskim tvarima.
Zbog svoje krupnoće koristi se za crno konzerviranje.
Jako je osjetljiva na rak masline i paunovo oko.
Za uzgoj coratina maslina preporučuje se topliji i zaštićeni položaj na dubokim tlima.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!