Sjetite se kako su nekada naši stari čistili i prali robu pepelom, pa je tako pepeo bio dobar i kod čišćenja kamina.
Pepeo od izgorenog drveta je dobro sačuvati jer je on i dobra podloga za paljenje nove vatre.
Za čišćenje metalnih dijelova kamina upotrijebite laštilo ili neko drugo sredstvo a kada čistite unutrašnjost peći, morate zatvoriti vratašca za zrak kako bi spriječili prljanje prostorije.
Prilikom čišćenja kamina stavite masku za lice kako ne biste udisali prašinu, a oko kamina stavite stare novine kako biste sačuvali pod od prljanja.
Mekanom četkom obrišite prašinu koja se nakuplja na ogradi kamina. Ako je ograda jako prljava, operite je vrućom vodom i deterdžentom. Prostor između žica možete čistiti četkicom za zube. Pribor za čišćenje kamina najbolje je očistiti krpom prethodno namočenom u parafin, kako biste spriječili njegovu hrđu.
Sredstvom za čišćenje metala ćete očistiti ručke kamina.
Isprobali smo i savjet za čišćenje vrata kamina prirodnim sredstvima. Zaista ih jednostavno možete očistiti mješavinom vode i octa. Zadovoljno možemo reći da sve funkcionira odlično.
Čađava vrata peći pravi su izazov koji se ponavlja svakodnevno. Bilo da se radi o kaminu ili peći na drva, u ladici ispod nje uvijek ostane pepela. Uzmite pepeo iz kante pa spužvicom počnite trljati po staklu. Prvi sloj čađe i nečistoće sa stakla će se skinuti vrlo brzo.
Ostaje tvrdokorniji dio za kojeg ćete se malo više potruditi. Tim istim pepelom ćete ponoviti čišćenje ali tako da ćete spužvicu namočiti u vodu pa namazati još jedan sloj pepela. Ostavite tako namočeno neko vrijeme da stoji, a kada se vratite s lakoćom ćete očistiti ostatke.
Na kraju još malo poprskajte octom u raspršivaču i usjajite staklo. Rezultat će vas zaista iznenaditi.
Više vam čišćenje kamina neće tako teško padati.
I napomena na kraju, prije svake ogrjevne sezone, obavezno pozovete dimnjačara. Dimnjačar će pregledati i dimnjak i ložište te ga kvalitetno očisti, a po potrebi reći će vam da zamijenite pohabane dijelove.