Čičoka je prepoznatljiva po svom velikom žutom cvijetu i vrlo visokoj stabljici koja može narasti čak i do 3 metra visine. Porijeklom je iz sjeverne Amerike, ali je danas rasprostranjena širom cijelog svijeta.
Čičoka ima pomalo neugledan korijen, gomoljastog i nepravilnog
oblika.
Ipak, čičoka za branje ima pozitivan učinak na sve reumatske
bolesti, a jako je poznata i kao izuzetan afrodizijak. Ima snažno
antibakterijsko, antioksidativno te diuretsko djelovanje.
Branje čiočoke preporučuje se zbog mnogih blagodati za zdravlje budući da čičoka za razliku od krumpira ne sadrži škrob.
Stručnjaci smatraju da bi čičoka u budućnosti mogla postati zamjena za krumpiru prehrani dijabetičara kao i pretile populacije zbog čega se čičoke sadi i bere sve češće diljem svijeta.
Čičoka obiluje kalijem pa je jako dobra za regulaciju tlaka što je još jedan dokaz važnosti branja čičoka.
Najvažniji sastojak kojem se pridaje velika pažnja znanstvenika je inulin koji ima posebno snažno djelovanje na ljudski organizam. Naime, čičoka smanjuje razinu kolesterola, suzbija infekcije, normalizira probavu, čuva imunitet, pojačava potenciju i sprječava infekcije.
Čičoka se može jesti posve sirova, što je njezina velika prednost, jer zadržava sve svoje vrijednosti u sirovom stanju. Može se koristiti i u kulinarstvu, a najbolja je kada se kuha vrlo kratko dok ne omekša te se začini po volji i vlastitom ukusu.
Gomolji čičoke za branje vade se od početka listopada pa sve do početka proljetne vegetacije.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!