Povrtnjak i biljke povrtlarice /

Celer rebraš kao vrlo vrijedna ljekovita biljka

Image
Foto: Thinkstock

Celer rebraš, zvan još i bjelaš i sirov je odličnog okusa. Cjenjen kao vrlo vrijedna ljekovita biljka, celer rebraš upotrebljava se kao dodatak juhama i umacima

25.7.2018.
23:05
Thinkstock
VOYO logo

Ova visoko vrijedna ljekovita biljka je fantastičnog okusa i sirova. Za konzumaciju, kao grickalica, koriste se lisne peteljke i lišće.

Celer rebraš se uzgaja iz presadnica. Negdje ga sade u jarke, pa se kasnije obradi i malo nagrće. S obzirom na to da je sezona berbe celera rebraša duža, od srpnja pa sve do prvih jačih mrazeva i sadnju treba organizirati na isti način, u nekoliko navrata,  od početka svibnja do kraja lipnja. Tome naravno prilagođavamo i uzgoj presadnica. 
Celer rebraš se za ranu berbu sadi se gušće, 11 - 17 biljaka po četvornom metru, a za kasniju berbu rjeđe, samo 8 - 10 biljaka po četvornom metru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne smije se kasniti s berbom jer ako se kasni peteljke vanjskih listova postanu spužvaste i više nisu za upotrebu.

Celer rebraš bere se ručno rezanjem u zoni korjenova vrata i pri tome se odstrani nekoliko vanjskih listova. Nakon toga se odrežu gornji listovi, tako da ostanu peteljke dužine oko 40 cm.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Celer rebraš ima veliku hranidbenu i zdravstvenu vrijednost. Kao dodatak juhama i umacima koristi se lišće. Lisne peteljke jedu se svježe za  bolji apetit prije obroka ili se narežu u salate, a mogu se kuhati u pari kao prilog. 
Lišće se može konzervirati sušenjem i zamrzavanjem. Korijen se najčešće jede nariban na rezance ili narezan na ploške. 

Ova biljka ima razmjerno malo vitamina, a najviše ima vitamina C. U korijenu su zastupljena vrijedna eterična ulja apiin, apiol, sedanolid i drugi. 

Celer rebraš dobar je diuretik, pospješuje izlučivanje žuči, rad bubrega, povoljno djeluje na cirkulaciju krvi, pomaže probavu, smanjuje količine šećera u krvi. 

Koristi se i kao čaj, a najbolje djeluju svježi pripravci, sok od lišća, peteljki ili korijena. Celer ima vrlo intenzivan miris pa ga je dobro je miješati sa sokom mrkve i cikle.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Europi i Sjevernoj Americi celer rebraš je dosta raširena kultura. Najviše je  zastupljen u Italiji i Velikoj Britaniji, dok je kod nas više zastupljen korjenaš, a celer rebraš i listaš praktično su nepoznati. Najveći dio proizvodnje celera je u kućnim vrtovima i na obiteljskim gospodarstvima.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!​​

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo