Celer bjelaš je ljekovita biljka čije se lisne peteljke i lišće koriste za konzumaciju. Celer bjelaš uzgaja se iz presadnica, nakon čega se sadi u jarke.
Sezona celera bjelaša traje od srpnja do prvih mrazeva, stoga sadnju treba organizirati u više navrata od početka svibnja do kraja lipnja.
Celer bjelaš bere se ručno na način da se reže u zoni korijenova vrata i pri tome se treba odstraniti nekoliko vanjskih listova. Zatim se odreže gornje lišće tako da su peteljke duge 40 centimetara.
U kulinarstvu se celer bjelaš koristi kao dodatak juhama, varivima i raznim jelima od povrća. Osušeno sjeme celera bjelaša koristi se kao začin, a stabljika celera bjelaša može poslužiti kao sirova grickalica.
U farmaciji se sjeme celera bjelaša upotrebljava kao sredstvo za smirenje, a koristi se i za pokrivanje mirisa raznih lijekova.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!