povrće /

Celer bjelaš - ljekoviti, mirisni dodatak jelima

Image

Celer bjelaš ljekovita je biljka koja ima razne primjene u farmakologiji i kulinarstvu. Koja su svojstav celera bjelaša i za što se sve upotrebljava?

13.10.2017.
17:31
VOYO logo

Celer bjelaš je ljekovita biljka čije se lisne peteljke i lišće koriste za konzumaciju. Celer bjelaš uzgaja se iz presadnica, nakon čega se sadi u jarke.

Sezona celera bjelaša traje od srpnja do prvih mrazeva, stoga sadnju treba organizirati u više navrata od početka svibnja do kraja lipnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Celer bjelaš bere se ručno na način da se reže u zoni korijenova vrata i pri tome se treba odstraniti nekoliko vanjskih listova. Zatim se odreže gornje lišće tako da su peteljke duge 40 centimetara.

U kulinarstvu se celer bjelaš koristi kao dodatak juhama, varivima i raznim jelima od povrća. Osušeno sjeme celera bjelaša koristi se kao začin, a stabljika celera bjelaša može poslužiti kao sirova grickalica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U farmaciji se sjeme celera bjelaša upotrebljava kao sredstvo za smirenje, a koristi se i za pokrivanje mirisa raznih lijekova.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
fnc 20
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo