Bodljikavi krastavac ili kiwano potječe iz Južne Afrike gdje raste kao samonikla, divlja biljka, a bila je nekoć rijedak izvor vode stanovnicima pustinje Kalahari. Ima izvrstan ukus, mješavine kivija, banane, dinje i limuna te odlično gasi žeđ.
Bodljikavi krastavac je jednogodišnja biljka koja liči na krastavce i uzgaja se poput njih. Dosegne do 3 metra duljine stabiljke i pušta vriježe, tako da se preporuča podizanje na potporanj.
Posaditi ga treba na sunčano i toplo mjesto, po mogućnosti zaštićeno od vjetra. Listovi su veliki, prekriveni dlačicama, poput listova krastavaca, a i cvjetovi su svijetlo žuti. Za uspješan rast kiwano treba visoke temperature i nisku vlažnost zraka.
Optimalna temperatura rasta je 26 do 30 stupnjeva Celzijusovih, pa zato ne treba žuriti sa presađivanjem u rano proljeće, nego pričekajte drugu polovinu svibnja. Traži duboku sadnju u dobro pripremljeno tlo bogato organskim hranjivima. Treba ga i okopavati te prihranjivati, po mogućnosti svaka 2-3 tjedna, te redovno zalijevati odstajalom vodom.
Bodljikavi krastavac je veoma otporan, ali ako ju uzgajamo u plasteniku treba dobro paziti na primjerenu zračnu vlagu uz često prozračivanje. Podnosi ljetne noćne hladnoće, ali na temperaturama ispod 16 stupnjeva Celzijusovih prestaje rasti. Plodove formira tijekom kolovoza, a izgledaju kao jajoliki krastavci dužine 10 do 15 cm, s mnogo malih bodljica.