Avokado je jedno od najneobičnijih ali i najzdravijeg voća na svijetu, ali neki ga pak smatraju povrćem jer se najčešće nalazi u slanim jelima. Dolazi iz Srednje i Južne Amerike pa mnogi za njega nisu ni čuli do nedavno. Cijeli plod avokada sastoji se isključivo od masti – vrlo neobično za voće buduće da je ono najbogatije ugljikohidratima. Također, bogat je vitaminom E, kalijem I vitaminom C – uz to bitno je napomenuti kako smanjuje razinu kolesterola u krvi.
Svojim izgledom, okusom i bogatstvom vitamina i bjelančevina, avokado je postao jedna od najpoznatijih namirnica – sve zahvaljujući Instagram influencerima i food blogerima. Kruškastog je oblika, a kada se prepolovi u jednoj polovici ostat će velika okrugla sjemenka koja se ne jede.
Za pripremu jela važno je napomenuti da avokado ne može stajati dugo u hladnjaku, stoga je najbolje iskoristiti ga što prije, pogotovo nakon što ste ga načeli. Donosimo vam nekoliko jela koje možete pripremiti s tim vrlo interesantnim voćem.
Namaz od avokada odlična je ideja kada ne znate što bi jeli. Možete napraviti kombinaciju avokada i luka ili slavni guacamole umak uz fini tortilja čips. U kori od avokada možete zapeći I piletinu narezanu na prutiće s namazom ili čak pireom od avokada I krumpira. “Popajev napitak” je odličan zdrav i fin način za one koji vole smoothije. Nas je najviše oduševila krem juh od krastavaca, avokada i tikvica – s tim ne možete pogriješiti.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil