Anis je začin poznat po ljekovitim svojstvima kojima djeluje na očuvanje zdravlja našeg organizma. Da biste ga konzumirali što češće, donosimo vam sve njegove prednosti i dobrobiti za zdravlje.
Anis (lat. Pimpinella anisum) jedan je od najomiljenijih začina u kulinarstvu, a porijeklom dolazi iz Egipta. Jednogodišnja je biljka, a u prosjeku naraste do 60 centimetara. Ističe se po vrlo karakterističnom mirisu, ali i slatkastom okusu. Između različitih nutritivnih vrijednosti koje sadrži, posebno se ističe eterično ulje anetola koje je ujedno i zaslužno za specifični miris anisa.
Osim što je ukusni dodatak gotovo svakom jelu, anis također ima brojna ljekovita svojstva. U doba starih Rimljana žene su ga upotrebljavale kao ženski tonik za lice, a kasnije se koristio u mnoge druge slične svrhe. Posebno pomaže u liječenju crijeva i probavnih smetnji. Potječe i bolju prokrvljenost, sprječava nastanak bakterija u organizmu te djeluje protuupalno.