začini /

Anis biljka - aromatičan začin slatkastog okusa

Image
Foto: pixabay.com

Anis biljka iako iz Egipta, raširena je po cijelom svijetu i svojim aromama i okusima obogaćuje jela mnogih svjetskih kuhinja

13.12.2017.
12:53
pixabay.com
VOYO logo

Anis biljka je jednogodišnja biljka porijeklom iz Egipta, a naraste 30-60 centimetara u visinu, te isto toliko korijenom u dubinu.

Cvat anis biljke čine maleni, bijeli cvjetovi koji cvatu od svibnja do kolovoza, dok se plod skuplja od kolovoza do listopada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Anis biljka sadrži veliku količinu eteričnih ulja zbog čega ima intenzivan, ugodan miris koji brzo hlapi, te ga se preporuča čuvati u manjim količinama. Anis biljka ima izražen, slatkast okus i koristi se za izradu džemova, kompota i kolača.

Anis biljku ćete vrlo često pronaći samljeven u prah. Anis biljka se tradicionalno koristi u mnogim zemljama svijeta. Tako je u Turskoj najpoznatiji proizvod od anis biljke "raki", u Indiji su pak poznati okusi koje se dobivaju korištenjem curryja i anisa. Makedonci od anis biljke rade rakiju mastiku, a Grci nacionalno piće ouzo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Anis biljka pomaže rad bubrega i urinarnog trakta, koristi se u liječenju ciroze jetre, djeluje protiv nesanice i povećava broj leukocita u krvi, no s njegovim korištenjem treba biti oprezan jer je anis biljka abortiv.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo