Andska jagoda biljka je uspravne, razgranate stabljike koje može biti zelene ili ljubičaste boje, visoka do 150 centimetara. Listovi andske jagode su naizmjenični, a cvjetovi su zvonasto viseći i stvaraju se u pazušcima listova.
Ocvijeće koje bujno cvate u lipnju i srpnju je žute boje sa izraženim tamnim mrljama.
Andska jagoda prirodno je rasprostranjena u Južnoj Americi, a u Europu je stigla krajem 18 stoljeća. Osim u Južnoj Americi, biljka se uzgaja u mnogim dijelovima svijeta sa toplom i vlažnom klimom.
Biljka se razmnožava sjemenom koje se sije u rano proljeće, a kao odrasla biljka, andska jagoda traži osunčano mjesto i vlažnu zemlju.
Zrela andska jagoda istovremeno uz sladak okus, zadržava i blago kiselkast okus što, ovu biljku čini idealnom za salate, a okus je najsličniji običnim jagodama.
Andska jagoda može se jesti u voćnim salatama, kuhanim jelima i sirovu. Od nje možete praviti sirupe i džemove, pudinge, pite, a andska jagoda može se koristiti i u slanim jelima, kao umak za meso ili plodove mora.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!