Iako ove godine možemo zaboraviti na glamurozne proslave u restoranima ili klubovima, to ne znači da ne možete svojem dočeku kod kuće dati dašak glamura.
Zajedno s ukućanima sredite se kao što bi učinili i prošlih godina, napravite playlistu na YouTubeu ili odaberite omiljeni film uz koji ćete s guštom i veseljem uploviti u novu 2021. Uz neizostavni šampanjac potrebno je pripremiti i nešto za jelo. Ukusno jelo koje možete jesti i s nogu idealno je rješenje koje će oduševiti nepce vas i vaših ukućana. Riječ je o ukusnim kanapeima koji odlično funkcioniraju i u svečanim prilikama.
Sami zalogaji mogu biti hladni ili topli te iako su nastali kako međuobrok ili predjelo, možete ih kombinirati u cjelovit obrok. Mnogi restorani diljem svijeta imaju ove sofisticirane zalogajčiće u svom meniju, a jedna od omiljenih kombinacija s kojom se rade je tunjevina ili losos.
No prije nego što se bacite na izradu postoji nekoliko detalja na koje morate obratiti pozornost.
Kruh
Temelji kuće jedna su od najvažnijih stavki kod gradnje. Slična je situacija i s ovim receptima. Za ovu vrstu jela najčešće se koristi duguljasti uski kruh, kod nas popularno zvan 'francuz'. S obzirom na to da kruh može biti topli ili pak hladni radimo ga na dva načina. Ako ćete odabrati hladne zalogaje kruh nije potrebno dodatno obraditi te se trudite da bude što mekši. Ako se odlučite ipak za tople, on može biti tvrđi s obzirom na to da ćete ga prepeći. Pritom mu se posebna aroma daje ako ga premažete maslinovim uljem te nakon što je zapečen s obje strane namažete češnjakom.
Namaz
Isprobajte nadjeve od mesa, ribe, povrća, raznih namaza i pikantnih umaka. Često prevladavaju mediteranski okusi, ali i pikantni odabiri koji se ljube s alkoholnim pićima.
Blender će vam biti glavni pomagač kada su u pitanju namazi jer će se tako svi sastojci savršeno prožeti i dati rapsodiju okusa.
Povrće i dekoracije
Povrće je 'must have' u pripremi slanih kanapea. Često možemo pronaći recepte s cherry rajčicama ili maslinama, ali također patlidžan, tikvica i slično povrće mogu poslužiti kao savršena baza na koju se mogu nadograđivati razni sastojci. Probajte kombinirati omiljeno povrće s pikantnim začinima i feta sirom - vaše nepce bit će vam zahvalno.
Pikantna čarolija
Sastojci:
- Rio Mare Paté namaz od tunjevine i tri vrste papra
- Svježi krastavac
- Kruh “francuz” sa sjemenkama
Priprema:
Narežite 'francuz' na šnite srednje debljine te ih servirajte na pladanj.
Namažite izdašnu količinu namaza od tunjevine na šnite kruha koje ste narezali. Zatim složite tanko narezan krastavac po vrhu i jelo je spremno za konzumiranje.
Topli zalogajčići
Sastojci:
- Tuba Rio Mare Paté namaza od lososa
- Krem sir
- Tost kruh
- Cherry rajčice
Priprema:
Iz kriški kruha izrežite male krugove. Premažite ih krem sirom, a zatim dodajte sloj namaza od lososa.
Popaprite i na vrh složite polovice cherry rajčice. Sve prelijte gustim aceto balsamicom i poslužite.
S daškom sunca
Sastojci:
- Rio Mare Paté namaz od tunjevine i rajčica sušenih na suncu
- Paprika
- Kiseli krastavci
- Kukuruzni kruh “francuz”
- Žlice maslinovog ulja
Priprema:
Na tanke šnite kruha namažite maslinovo ulje te ih kratko ugrijte u pećnici.
Namažite na njih namaz Rio Mare. Na sitne kockice narežite kisele krastavce i papriku te pospite po kanapeima. Sve servirajte na drvenoj dasci i spremni ste za posluživanje.
Sadržaj nastao u suradnji s partnerom Rio Mare prema najvišim uredničkim standardima Net.hr-a.