Tikvice su popularno povrće zbog jednostavnosti uzgoja i raznolikosti u kuhinji. Tikvice imaju blag, osvježavajući okus koji se lako kombinira s drugim sastojcima. To ih čini svestranima u kuhinji i dozvoljava im da budu dio različitih jela, od priloga i juha do glavnih jela. No, zašto se suši plod tikvice?
Jedan od glavnih uzroka sušenja malih plodova tikvice je loše oprašivanje, što može rezultirati nerazvijenim plodovima koji se smežuraju i umiru prije nego što potpuno sazriju. Da bi se plodovi tikve pravilno razvili, potrebno je osigurati da pčele i drugi oprašivači prenesu pelud s muških na ženske cvjetove.
Nažalost, pčele i drugi oprašivači mogu biti manje aktivni za vrijeme kišnog vremena, što može dovesti do lošeg oprašivanja i truljenja malih plodova tikvice. S druge strane, suši vremenski uvjeti mogu povećati aktivnost oprašivača i poboljšati šanse za uspješno oprašivanje. Ukoliko se vaše tikvice nalaze u kišnom razdoblju, možete sami oprašiti tikvice tako da odaberete zdrav i zreo muški cvijet te nježno odvojite laticu kako biste otkrili prašnike s peludom. Zatim prenesite pelud s prašnika muškog cvijeta na plodnicu ženskog cvijeta.
Drugi uzrok sušenja plodova tikvice je cvjetna trulež, odnosno fiziološki poremećaj koji se može pojaviti na različitim povrtnicama kao što su rajčice, paprike, patlidžani i tikvice. Na tikvicama, ovaj poremećaj može rezultirati truljenjem kraja ploda koji je bio povezan s cvijetom. To se obično događa zbog nedostatka kalcija u plodu u fazi razvoja.
Da biste spriječili sušenje ploda tikvice, važno je održavati ravnomjernu opskrbu vlagom u tlu. Zalijevajte biljke barem jednom tjedno tijekom suhog vremena kako biste osigurali da plodovi dobiju dovoljno vlage. Također, nemojte pretjerano gnojiti biljke, jer prekomjerna količina dušika može otežati apsorpciju kalcija. Pravilna ravnoteža vode i hranjivih tvari u tlu pomoći će spriječiti truljenje kraja plodova tikve i osigurati zdrav i obilan urod.