Blender se koristi za pire ili drobljenje leda, odnosno ako je konačni proizvod nešto što se može popiti, pokapati ili umočiti. Sjeckalica se koristi za pasiranje, a može i narezati, naribati te usitniti određene sastojke.
Glavna razlika između blendera i sjeckalice je ta što blenderi imaju fiksne oštrice, dok sjeckalice imaju više diskova ili oštrica. Tradicionalni blenderi obično imaju jednu oštricu na dnu staklenke koja se ne može isključiti. Ova oštrica može imati više točaka pod različitim kutovima koji pomažu za temeljito miješanje sastojaka. Oštrica je savršena za drobljenje leda ili pravljenje pirea. Sjeckalice dolaze s više oštrica. Oštrice se koriste za pire, sjeckanje, miješanje, a ponekad i gnječenje u radnoj posudi.
Još jedna razlika između blendera i sjeckalice jest u posudi. Blender ima visoku posudu, dok sjeckalica ima široku. Visoke stranice posude blendera pomažu sadržavati tekuće recepte dok se miješaju. Visina i oblik pomažu da sastojci kruže kroz staklenku i oštrice za ravnomjerno miješanje. Šira radna posuda sjeckalice daje uređaju prostor za obradu cijelih ili većih sastojaka poput slatkog krumpira ili krastavaca.
Razlika između blendera i sjeckalice je u njihovoj upotrebi, odnosno ako želite samo nasjeckati povrće uzmite sjeckalicu. S durge strane ako želite napraviti sok od povrća uzmite blender.