Sretna djeca jedu manje slatkiša

I u blagdanskim danima odredite granice konzumiranja slatkiša. Štetne navike prejedanja povezane sa slabijim navikama kretanja uzrok su niza metaboličkih problema.

11.12.2009.
19:12
VOYO logo

Ugljikohidrati uneseni hranom u probavnom se sustavu pretvaraju u glukozu, koja putuje u krv, a tijelu služi kao gorivo. Djeca, koja su vrlo angažirana u igri, po dolasku u kuću postaju tužna i razdražljiva, a raspoloženje im se vrlo brzo popravi ukoliko popiju slatko piće ili pojedu čokoladu.

Ako bismo djeci prepustili da sama planiraju svoje obroke, ona bi se vjerojatno u najvećoj mjeri odlučila za slatka jela. Njihov odabir odgovarao bi sadržaju koji se ponavlja u vrijeme blagdana, kada se slatkiši unose u neprimjerenim količinama. Dakako redovito konzumiranje namirnica bogatih šećerima (bijelim, medom, sirupom, čokoladama) može dovesti do pojave pretilosti, šećerne bolesti tipa II i kardiovaskularnih bolesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Djeca se u suvremenom okruženju nedovoljno kreću pa se višak energije unesene hranom pohranjuje u potkožnom masnom tkivu. Kada bi se i kretala razmjerno unosu takvih namirnica, poželjno bi bilo da energiju nadomjeste kompleksnim (složenim) ugljikohidratima koje ne nalazimo u slasticama.

Roditelji bi uvijek trebali imati na umu da slatkiši:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

• daju obilje energije, a siromašni su vitaminima, mineralima i antioksidansimaDjeca, koja su vrlo angažirana u igri, po dolasku u kuću postaju tužna i razdražljiva, a raspoloženje im se vrlo brzo popravi ukoliko popiju slatko piće ili pojedu čokoladu.

• iz prehrane izbacuju druge namirnice, čime se gubi objektivan osjećaj gladi

• utječu na promjenu raspoloženja

• imaju visok glikemijski indeks, što ih svrstava u manje poželjne namirnice

Tekst se nastavlja ispod oglasa

• štete zubima i kostima

• nepovoljno utječu na crijevnu floru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako svjesni ozbiljnih posljedica, roditelji ipak imaju neodoljivu potrebu da ugode djeci, pa se stoga odlučuju za manje prikladne namirnice. Ipak, potrebno je znati:

• kuhinjski šećer (kristal)- 100 g daje energiju od 400 kcal • žitni slad - 450 kcal na 100 g • med -100 g daje oko 320 kcal.

Potrebno je držati količinu namirnica bogatih "brzim" šećerom pod nadzorom. Stoga s djecom treba razgovarati o količini slatkiša koju su pojela kod bake, u vrtiću ili školi, te dogovoriti raspored kako bi se izbjegle nepovoljne posljedice pretjerivanja u prazničnim čarolijama.

Hrana bogata vlaknima smanjuje iskoristivost šećera, pa je potrebno planirati obroke koji sadrže:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

• leguminoze ili mahunarke (grah, leća - crvena smeđa ili zelena, slanutak), koje treba konzumirati u obliku juha, variva, glavnih jela, salata • juhe od povrća • salate • kuhano lisnato povrće • prirodne sokove • dječje čajeve.

Predlaže se kruh od cjelovitog zrna, a u danima u kojima se slatkiši unose u velikim količinama, u potpunosti isključiti jela pripremljena prženjem u dubokom ulju (u fritezi i sl.).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slatkiši da , ali pod kontrolom.

Za MojDoktor: Martina Zvonarić, VMS

Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo