Istraživači sa Sveučilišta Cambridge razvili su bot koji oponaša ljudske procese žvakanja i kušanja, kako bi na kraju mogli proizvesti hranu u kojoj će ljudi ne samo uživati, već se također mogu prilagoditi prema individualnim ukusima.
Izumljen robot kuhar koji oponaša ljudsko žvakanje i nema šanse da presoli jelo: Pogledajte ga u akciji
Ako roboti nauče što ima dobar okus, a što ne, što ih čini boljim kuharima, mogli bi biti korisni i u razvoju automatizirane ili poluautomatske pripreme hrane. Kada se hrana žvače, ljudi primjećuju promjenu okusa i teksture. Grickanje svježe rajčice u jeku ljeta će osloboditi sokove, a dok se žvače, oslobađaju se slina i probavni enzimi, mijenjajući našu percepciju okua rajčice.
Robot, koji je već bio obučen za pravljenje omleta, kušao je devet različitih varijacija kajgane i rajčice u tri različite faze procesa žvakanja. Zatim je izradio karte okusa različitih jela.
Istraživači su otkrili da je ovaj pristup "kušanje u hodu" poboljšao sposobnost robota da brzo i točno procijeni slanost jela. "Većina domaćih kuhara je upoznata s tim konceptom - provjeravanjem jela tijekom procesa kuhanja kako bi provjerili je li ravnoteža okusa ispravna. Ako se roboti koriste za određene aspekte pripreme hrane, važno je da oni mogu "okusiti" ono što kuhaju", kaže Grzegorz Sochacki s Cambridgeovog odjela za inženjerstvo.
Dr. Arsen Abdulali, također s Odsjeka za inženjerstvo, objasnio je da su, kako bi imitirali žvakanje i kušanje ljudi, na ruku robota pričvrstili sondu koja je djelovala poput senzora slanosti. "Trenutne metode elektroničkog testiranja uzimaju samo jednu sliku iz homogeniziranog uzorka, pa smo željeli replicirati realističniji proces žvakanja i kušanja u robotskom sustavu, što bi trebalo rezultirati ukusnijim krajnjim proizvodom", rekao je. Pripremali su kajganu i rajčice, mijenjajući broj rajčica i količinu soli u svakom jelu. Kako bi imitirali promjenu teksture uzrokovanu žvakanjem, tim je zatim stavio smjesu jaja u blender te je robot morao ponovo testirati jelo.
Prema studiji, došlo je do značajnog poboljšanja u sposobnosti robota da procijeni slanost u odnosu na druge elektronske metode kušanja, koje često oduzimaju vrijeme i daju samo jedno očitanje. "Kada robot uči kuhati, kao i svaki drugi kuhar, treba mu naznake koliko je dobro radio. Želimo da roboti razumiju pojam okusa, što će ih učiniti boljim kuharima. U našem eksperimentu robot može "vidjeti" razliku u hrani dok se žvače. što poboljšava njegovu sposobnost okusa", kaže Abdulali.
Viši znanstvenik kod proizvođača kućanskih aparata Beko dr. Muhammad Chughtai, koji surađuje na projektu, rekao je kako vjeruje da će robotski kuhari igrati glavnu ulogu u užurbanim kućanstvima i kućama u budućnosti. Nalazi su objavljeni u časopisu Frontiers in Robotics & Al.
Predstavljen je robot kuhar koji je naučio kušati, žvakati i stavljati začine u hranu prilikom kuhanja. On može napraviti i omlet i mogao bi jednog dana pomoći u užurbanim domovima i stambenim kompleksima. Robot je osposobljen da kuša hranu u različitim fazama procesa žvakanja kako bi provjerio je li dovoljno slana.