Uskršnja košarica /

Šunka, kolači, francuska: Zbog čega smo na Uskrs teži, a novčanik nam lakši?

Image
Foto: Thinkstock

Od jaja, pa do šunke, preko hrena i mladog luka, pa sve do pince i makovnjače...

18.4.2019.
17:31
Thinkstock
VOYO logo

Uskrs je najveći kršćanski blagdan, slavi se središnji događaj kršćanstva: Kristovo uskrsnuće. Skrušene molitve, procesije, obredne vatre, blagdanski spravljena jela i kolači i njihov blagoslov u uskrsnoj košari, bojenje uskrsnih jaja, uskrsno čestitanje i darivanje te pjesme u slavu Uskrsa tek su dio pučkih uskrsnih običaja.

Domaćice, kao i za Božić, za Uskrs i nekoliko dana prije imaju pune ruke posla. Pravljenje domaćeg kruha, kuhanje šunke, spremanje i po nekoliko vrsta kolača, odlazak po mladi luk, rotkvice i ostalo povrće, ribanje hrena, rađenje francuske salate bez koje nijedan ručak za Uskrs ne može proći, pa sve do pečenja purice s mlincima i kuhanja domaće juhe. U Dalmaciji ne postoji doručak bez sirnice, a u kontinentalnoj Hrvatskoj nema ručka bez pince. Tu su i makovnjača, orahnjača...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Katolici na misi nose svoje košarice na blagoslov

Mnogi se u Korizmi odriču baš svih tih 'finih' stvari kako bi za Uskrs i proljetne praznike mogli uživati u hrani. Jer, kako da prođe vrijeme Uskrsa a da ne budemo barem 5 kila teži i 'mekši'? Nakon Uskrsa lakši nam je samo novčanik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC 20 PROPUŠTENE
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo