Svim ljubiteljima ove masne poslastice želimo Sretan dan bureka i želimo Vam da se istim i počastite.
Burek je vrsta jela od razvučenog tijesta s preprženim mesom ili sirom (ovisno koga pitate), koji se jede još od Osmanskog Carstva. Inače, prema pisanju Wikipedije, potječe iz Turske gdje je 'burek' svako jelo razvučenog tijesta, ne samo ono nama poznatog oblika.
Ime može dolaziti od turske riječi bur
(savijati), slično kao i u hrvatskom, gdje riječi savijača (od
savijati) i gibanica, također opisuju određeno slojevito jelo od
tijesta.
Bureci se razlikuju po načinu pripreme mesa. Razlikujemo burek od sjeckanog, mljevenog ("faširanog") ili svinjskog mesa. Također, burek može biti okrugao ili "motan" (u obliku cijevi savijene u spiralu).
Danas je najpoznatija 'ulična hrana' u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Srbiji. Njegov oblik, veličina, debljina i punjenje razlikuje se od države do države.