Martinje ili blagdan svetoga Martina je dan koji se diljem srednje Europe slavi u skladu s tradicijom i mnogim običajima: 11. studenoga je datum na koji je 397. godine pokopan Sveti Martin iz Toursa.
U sjevernoj Hrvatskoj i Sloveniji na dan sv. Martina se njeguje tradicionalni pučki običaj simboličkog prevođenja mošta u mlado vino ("krštenje vina"). U mjestima u kojim je sveti Martin zaštitnik prireduju se najveće tradicionalne glazbene i folklorne zabave na gradskim trgovima.
Na proslavama najčešće se priprema martinjska guska i mlinci.
Posebno velika slavlja su u Svetom Martinu na Muri, Požegi, Kutjevu, Velikoj Gorici, Dugom Selu Sv. Ivanu Zelini i brojnim drugim mjestima.
U Zagorju se Martinje posebno ozbiljno shvaća pa se u ceremoniji krštenja mošta moraju naći domaćin, stoloravnatelj, vinotoča, gospon sudac, kumovi moštu te biskup sa svojom svitom.Znanstvenici tvrde da je ljubav prema ispijanju vina zapisana u genima.
Inače, Martinje je bio i pastirski blagdan za koji se govorilo da te noći u grabama teče vino pa ga tako mogu kušati i oni koji nemaju vinograd.
'Jesti, piti i veseli biti' glavni je moto Martinja, a posebno se njime ponose u Općini Sveti Martin na Muri, koja je nedavno od Vlade dobila rješenje da sama proslava ima status nematerijalnog kulturnog dobra.