Postoji više načina kako se može izvršiti podjela pasmina svinja, a s proizvođačkog gledišta najvažnija je podjela prema proizvodnim svojstvima, prema kojoj pasmine svinja dijelimo na primitivne, prijelazne i plemenite.
Veliki jorkšir ili velika bijela (engl. Large White) je bijela pasmina svinja velikog formata koja je sudjelovala u postanku većine europskih plemenitih bijelih pasmina svinja. Nastala je u 19. stoljeću u engleskoj grofoviji Yorkshire, prema kojoj je i dobila ime. Ova pasmina se koristi u stvaranju križanih krmača F1 (prve) generacije.
Landrasi su zapravo skupina pasmina svinja koja
je nastala križanjem domaćih svinja u pojedinim zemljama Europe s
velikim jorkširom i još ponekom pasminom.
Pasmine svinja iz ove skupine postaju vrlo interesantne zbog
visoke plodnosti, dobre mesnatosti, dobre kakvoće mesa.
Tu je pasmina svinja:
Švedski landras – uz velikog jorkšira najraširenija pasmina u
svijetu i u nas.
Njemački landras – kvalitetna bijela mesnata svinja. Dobre
plodnosti i proizvodnih svojstava.
Durok je američka pasmina svinja nastala u 19.
stoljeću crvenkasto smeđe boje dlake dobrih tovnih i klaoničkih
svojstava, dobre otpornosti na stres te dobre kakvoće mesa koja
se očituje prvenstveno visokim udjelom intramuskularne
masti.
Pietren – nastao je u Belgiji. Prirasti i konverzija hrane
slabiji su, a mesnatost izrazito dobra. Pietren se u programima
križanja uključuje kao terminalna očinska pasmina
Naše zaštićene autohtone pasmine svinja su: Turopoljska svinja i crna slavonska svinja ili Pfeifferova – koje nastojimo sačuvati i koje će poslužiti selekcionarima za popravljanje konstitucijskih svojstava na plemenitim pasminama.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!