Pšenica se koristi u brojnim industrijama popt prehrambene, farmaceutske, u mlinarstvu, a u posljednje vrijeme čak i u kozmetičkoj industriji. Upravo je ona temelj kruha koji je baza prehrane za većinu ljudi. Ozima pšenica zapravo je ona pšenica na koju većina pomisli na prvi spomen.
Bogata je vitaminom B, lako je probavljiva te se joj je namjena široka. U nastavku otkrijte po čemu se točno ističe.
Ozima pšenica- po čemu je posebna
Pšenica se najčešće dijeli na ozimu i jaru. Ove su dvije vrste drugačije po mnogim faktorima. Međutim, ozima pšenica daje najveće prinose i ekonomski je najznačajnija.
Prva je razlika vrijeme sjetve odnosno ozima se sije u jesen, a jara tek u proljeće. Sukladno tome ima i dužu vegetaciju, a budući da mora preživjeti zimu, otpornija je vrsta. Slično tomu, jara pšenica bolje preživljava visoke temperature i sušna razdoblja ljeti.
Iako je ozima ošenica ekonomski isplativija, jače busa i daje veće doprinose, zapravo je jara ta koja je kvalitetnija i od koje se mogu raditi visokokvalitetni proizvodi.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!