Jestiva i ukusna ikra /

Morski ježevi - bodljikava delikatesa

Image
Foto: Pixabay

Neugodan ubod bodlje morskog ježa svi smo osjetili barem jednom. No morski ježevi, nisu samo ljetna smetnja

4.9.2017.
14:00
Pixabay
VOYO logo

Morski ježevi su okrugličastog, ponekad srcastog ili pločastog tijela prekrivena pomičnim bodljama. S donje strane tijela morskih ježeva su usta u kojima se nalazi 5 malenih zuba.

Oko usta se nalazi i 5 pari usnih nožica koje morskim ježevima služe kao kemijska osjetila za izbor hrane. Uz to, na površini  tijela morskih ježeva nalaze se brojni sitni privjesci i štipaljke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Morski ježevi nastanjuju kamenita i pješčana dna. Morski ježevi nepravilnog oblika većinom žive u velikim dubinama  izvan europskih mora.

Morski ježevi razmožavaju se vanjskom oplodnjom pri čemu stvaraju milijune jajašaca. Jedina vrsta  morskih ježeva koja se brine za leglo su arktički oblici morskih ježeva. Morski ježevi u sebi kriju jestivu i ukusnu ikru koja je delikatesa koju Talijani pripremaju s tjesteninom, a u Japanu se koristi u pripremi sushija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prirodni neprijatelji morskih ježeva su rakovi, ribe i zvjezdače.

Danas je poznato oko 800 vrsta morskih ježeva, a neke od vrsta koje žive u Jadranskom moru su kuglasti morski jež, patuljasti morski jež, maleni morski jež i grimizni divojež.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC 20 PROPUŠTENE
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo