Lička pramenka je izvorna hrvatska pasmina ovaca. Čvrsto je građena i snažne je konstitucije. Nastala je u područjima Like i Gorskog kotara, gdje se i danas najviše uzgaja.
Lička pramenka je nastala u uvjetima bogate i obilne ljetne ispaše i skromnog zimskog obroka.
S obzirom na to da je potekla i iz prilično surovog klimatskog okružja (duge i hladne zime te vruća ljeta), pripada skupini srednje razvijenih ovaca, izražene otpornosti i prilagodljivosti.
U Lici se, prema nekim procjenama uzgaja oko 30.000 grla ličke pramenke, a broj uzgojno valjanih grla kontinuirano se povećava.
Lička pramenka je vrsta koju su tijekom povijesti željeli po svaku cijenu, često i neplanski, oplemeniti ili pretopiti s drugim pasminama, prvenstveno s mesnim tipovima ovaca. Pa su tako upravo radi toga korišteni ovnovi privorske i travničke pramenke, francuski i njemački ovnovi mesno-vunskih pasmina, pa čak i merino ovca iz Australije.
Njezin najvažniji proizvod je meso, odnosno čuvena lička janjetina. Ovce daju od 1 do 1,5 kg neprane vune.
Lička pramenka stoljećima je bila oslonac i temelj opstojnosti ljudi na tom vrlo surovom i škrtom podneblju Like i Gorskog kotara. Stoga je lička pramenka neraskidivo povezana s gotovo svim povijesnim zbivanjima tih krajeva.
Lička pramenka u laktaciji od 140 dana proizvede 128 l mlijeka.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!