Kornjača čančara nije zahtjevna kao kućni ljubimac, a može vam pružiti jednako tako mnogo ljubavi kao i ostali ljubimci. Donosimo vam savjete kako uzgajati i pravilno brinuti o kornjači čančari.
Kornjača čančara ili obična čančara (Testudo hermanni) jedina je kopnena kornjača u Hrvatskoj, porijeklom iz porodice kopnica. Čančara je vrsta koja je na našim prostorima zakonom zaštićena zbog čega se smije kupovati isključivo iz registriranog uzgoja. Osim što naseljava naše krajeve, kornjaču čančaru možemo naći i na sjeveroistočnom
Dobro se prilagođava gotovo svim uvjetima pa je tako sve više ljudi odabire kao kućne ljubimce. Karakteristična je po čvrstom oklopu pod koji se skriva svaki put kada se nađe u opasnosti. Uzgaja li se kod kući, čančari je potreban velik prostor za kretanje. Ove kornjače nisu za držanje u kući tijekom cijele godine pa su idealne za one koji imaju ograđen vrt.
Nastamba za kornjaču čančaru trebala bi biti dovoljno velika i sadržavati sijeno u koje se kornjače rado skrivaju, ali ga i jedu. U terarij se također može dodati nešto šljunka i zemlje. Prosječna temperatura u terariju trebala bi biti od 25 do 28 stupnjeva Celzijusa. Da bi u terariju bilo što toplije, može se postaviti i posebna žarulja za sunčanje.
Što se tiče hrane koju jede, kornjača čančara je biljojed i najviše uživa jedući travu, djetelinu, cvjetove maslačka, rajčicu, koprivu, vinovu lozu, dud te ružino lišće. Bez problema joj povremeno možete dati i voće koje će vrlo rado pojesti. Važno je naglastiti da kornjače nipošto ne smiju jesti špinat, zelje i kelj. Mladim i gravidnim kornjačama potrebno je jednom dnevno davati prah kalcijeva karbonata, dok odraslim kornjačama isti treba tek jednom na tjedan.
Karakterno su vrlo društvene i miroljubive, iako mužjaci tijekom parenja znaju biti pomalo agresivni. Parenje kornjača uglavnom se odvija u mjesecu lipnju, neposredno nakon buđenja iz zimskog sna.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!