Poznato je da je ovca skromna životinja i da se može hraniti
najgrubljom voluminoznom hranom uz male količine krepkih
krmiva.
Takav način razmišljanja u stočarstvu možda je prihvatljiv na
onim gospodarstvima koja drže mala stada, 10 do 15 ovaca.
No u suvremenom ovčarstvu hranidba ovaca je vrlo
važna i mora joj se pridavati pažnju kao i svim
ostalim vrstama životinja.
Važno je znati što sve određuje način i provođenje
hranidbe ovaca:
kategorija ovaca; vrsta i opterećenost
proizvodnje; pasminska odlika; razdoblje
hranidbe.
Sve to i još dosta toga utječe na provođenje hranidbe, i zato se
ne može dati jednostrano, uniformno rješenje, nego za svako stado
treba napraviti plan i način kako će se raditi hranidba
ovaca.
Nakon razdoblja sisanja ili mužnje, ovce prestaju proizvoditi
mlijeko, i u tom razdoblju sve svoje potrebe za hranidbenima
tvarima namiruju iz voluminozne hrane.
Za ovce je osnovni obrok voluminozna hrana, a manji dio obroka
jesu koncentrirana krmiva - odnosno smjese.
Hranidba ovaca se temelji na voluminoznoj krmi:
sijenu i zelenoj krmi (paši).
Tijekom cijele godine ovce moraju imati na raspolaganju mineralnu
sol za lizanje.