Ribe i morski svijet /

Jadranske ribe - vrste ribe u Jadranu

Image
Foto: Pixabay

Jadranske ribe se ubrajaju među najukusnije vrste riba, a posebni su i riblji specijaliteti naših kulinarskih majstora koji pripremaju mnoge vrste jadranske ribe

11.8.2018.
23:36
Pixabay
VOYO logo

Jadranske ribe su priča za sebe. Neiscrpan izvor informacija i o kojem bi se moglo pisati u nedogled. Nabrojat ćemo zato samo neke jadranske ribe koje se najčešće pripremaju kao ukusni obroci. Sastavni su dio dalmatinske prehrane.

Jadranske ribesu poznate i među turistima koji posjećuju Hrvatsku te redovito prenose priču o nezaboravnim ukusima Dalmacije i Mediterana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Arbun spada u jadranske ribe koje se lovi kroz cijelu godinu i dobar je za jelo, naročito u proljeće. Posebno je tražen za riblju juhu.
Pagar je riba slična arbunu i zubacu. Najviše je ima na kamenitom dnu u ljeto i jesen. Meso mu je vrlo ukusno.

Orada radi izvrsnog mesa spada među naše najbolje ribe. Jedna je od najpoznatijih jadranskih riba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ušata se lovi se kroz cijelu godinu, dobra je za jelo, a najčešće se kuha i sprema na brodet.
Fratar ima vrlo ukusno i traženo meso, osobito veći primjerci. Jede se pečen na žaru ali jednako je dobar pržen ili kuhan.
Iglica koja se lovi najviše u jesen i zimu. Ukusna je, osobito pečena.
Kavala je dosta je česta riba jadranskog mora, meso joj je vrlo ukusno i sočno
Salpa je vrlo je ukusna, mada se ponekad osjeti miris mulja. Priprema se pečena i kuhana.
Ovčica je dobra za jelo, naročito u jesen i proljeće, a priređuje se pečenjem na žaru ili kuhanjem lešo. Dobra je u brodetu s više različitih vrsta jadranske ribe.
Cipal koji je vrlo ukusan na žaru.
Trlja je vrlo ukusna i cijenjena jadranska riba, ima bijelo i sočno meso specifične arome, priprema se pečena i pržena.

Šampjer  se lovi se tijekom cijele godine, vrlo je ukusan pripremljen na brodet i lešo.
Skuša se najbolje lovi od travnja do studenog, plava riba vrlo je ukusna marinirana.
Gof bijela riba koja je vrlo ukusna osobito pečena, a može se pripremati na sve ostale načine. 

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo