Cipal riba je morska riba debljeg tijela i plosnate glave koja naraste do 70cm. Živi u jatima uz niske obale gdje ima mnogo algi i mulja. Cipal riba živi po cijelom svijetu, u obalnim tropskim ili umjerenim vodama, a neke vrste se mogu pronaći u slatkim vodama. U Jadranskom moru živi šest vrsti ove ribe, a to su glavaš, balavac, zlatac, dugaš, plutaš i putnik.
Cipal ribu mnogi izbjegavaju zbog karakteričnog okusa koji podsjeća na "mulj" i činjenice da je riječ o svežderu koji voli boraviti u prljavim vodama luka i kanalizacijske ispuste. Iz tog razloga i niske potražnje nema ga u uzgajalištima, pa je cipal riba dostupna, jeftina riba čija je cijena do 30 kn za kilogram.
Cipal riba obiluje bjelančevinama i aminokiselinama, te ima manji udio nezasićenih masnih kiselina, a meso cipal ribe obiluje blokovima mišićnih vlakana te je lako probavljivo.
Meso cipal ribe se često uspoređuje s mesom brancina. Ono je bijelo, mekano i ukusno, s laganim okusom zemlje. Okusa zemlje kod cipal ribe riješit ćete se ukoliko prilikom prženja ili pečenja dodate papar ili maslac u utrobu ribe.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!