Burska koza nastala je ukrštavanjem afričkih i europskih rasa koza. a kod stvaranja rase, korištena je dugogodišnja selekcija bazirana na kvaliteti mesa, zbog čega bursku kozu odlikuje visoka mesnatost.
Danas se burske koze uzgajaju u svim djelovima svijeta, a proizvodnja u SAD-u je bazirana na zapadu Teksasa.
Burska koza ima snažnu konstituciju, razvijene mišiće i dosta su masivne. Uspoređujući sa alpskim kozama, burske koze su duplo teže. Koze su teške između 90 i 100 kilograma, a jarčevi teže između 110 i 135 kilograma.
Imaju tijelo bijele dlake, dok im je glava smeđa sa dugim ušima.
Odlike burskih koza je rana plodnost, mužjaci postaju plodni sa šest mjeseci, a ženke nešto kasnije. Zbog duže sezone parenja, koze se jare tri puta u dvije godine, zbog čega su cijenjene među uzgajivačima. U prosjeku burska koza ojari dva jareta.
Meso burske koze je ukusno meso koje krasi izvanredna kvaliteta i mali postotak loja.
Burske koze imaju visoku otpornost na bolesti i lako se prilagođavaju svim uvjetima, te se iz tog razloga mogu uzgajati i u toplim i suhim krajevima.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!