Alpska koza je pasmina koza koja je nastala križanjem švicarske sanske koze i bijele francuske autohtone koze, na području švicarsko - francuskih Alpa.
Zbog velike prilagodljivosti i visoke mliječnosti, alpska koza se dosta izvozi, posebice na područje Sredozemlja. U Hrvatskoj alpska koza predstavlja najbrojniju kozju pasminu.
Alpske koze izgledom podsjećaju na jelena. Imaju čvršći i grublji kostur, jaču konstituciju, a mogućnost pojave rogova postoji kod oba spola.
Odrasli jarac alpske koze teži između 80 i 100 kilograma, a odrasla koza između 50 i 80 kilograma. Pasmina alpske koze pojavljuje se u nekoliko boja, a najčešće ih se može pronaći u svijetlo žutoj, odnosno smeđoj boji.
Alpska koza je mliječna pasmina, te u laktaciji koja traje od 230 do 240 dana, daje 600 do 900 litara mlijeka, a mlijeko sadrži nešto više od 3% mliječne masti. Osim visoke mliječnosti, pasminu alpske koze krasi i dobra plodonost, tako da alpske koze jare dva jareta.
Kod uzgoja alpskih koza najvažnija je adekvatna i kvalitetna prehrana kroz cijelu godinu. Njihova prehrana treba sadržavati žitarice, koncentrate i sjeno, a alpskim kozama je prijeko potrebna i ispaša.
Iako ne traže nikakvu posebnu hranu, alpskim kozama se mora davati čista hrana koja mora biti u čistim posudama, te čista voda za napajanje.
Zimi se alpskim kozama treba davati mlaka voda.
Alpske koze treba uzgajati u prostorima koji nisu podložni vlazi i koji nisu vjetroviti, a pošto su alpske koze društvene životinje, uzgaja ih se u paru.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!