Stomatolog Alan Clarke priznao je da se ljetni praznici posebno dobro slažu s džinom, ali upozorio je da alkoholna pića na bazi smreke mogu izazvati probleme u vašim ustima, posebno voćne i aromatizirane varijante.
Stomatolog upozorava na dva alkoholna pića pogubna za zube: Ove navike mogu vam drastično narušiti izgled lica



Osušena usta nisu zdrava iz mnogo razloga, nastavio je Clarke: "Što se tiče zuba, slina pomaže u održavanju njihove vlažnosti kako bi se uklonio plak i bakterije." Dodao je da nedostatak sline također nije dobar za vaše zube.

Ljubitelji džina također bi mogli otkriti da imaju erodiranu caklinu i povećanu osjetljivost, dodao je zubar Clarke: "Kada konzumirate koktele sa slatkim džinom, on se kombinira s bakterijama u vašim ustima i stvara kiselinu koja napada vašu zubnu caklinu. S vremenom to može dovesti do karijesa i drugih problema sa zubima."

"U težim slučajevima se bolest desni i ranice u ustima mogu razviti zbog previše pića, a vi ste u većem riziku od raka usne šupljine."

Stomatolozi su također upozorili na drugo omiljeno gazirano piće u zemlji, prosecco - poznatog po tome što predstavlja trostruku prijetnju vašim bijelim zubima sa svojim kiselim mjehurićima, alkoholom i visokim udjelom šećera.

Znanstvenici su odlučili ispitati njegov učinak na zube tako što su zdrave ljudske kutnjake i sjekutiće ubacili u talijanski pjenušac na 14 dana. Nakon što su dva tjedna bili potopljeni u prosecco, nekadašnji blistavo bijeli zubi pretvorili su se u kredaste grudice praha.

Prema zubaru Mervynu Druianu, vino je kiselo i ima šećera u sebi pa iako je nekoliko čaša u redu, ako ga popijete previše, imat ćete problem. "Znakovi nakon ispijanja prosecca počinju s bijelom linijom odmah ispod zubnog mesa, koja je malo mekana ako pipate, a to je početak karijesa koji može uzrokovati daljnje komplikacije i stomatološke intervencije.

Koliko su god jeziva, ova upozorenja ne znače da se morate potpuno odreći pića ovog vikenda. Zubar Clarke je predložio nekoliko savjeta za zaštitu zubi.

1. Ograničite unos: Dok koktel od džina može prijati tijekom sunčanog dana, važno je ograničiti unos, upozorio je stomatolog. "Ako pijete, pijte umjereno. Razmislite o korištenju manje količine sirupa ili razrjeđivanju s vodom."

2. Koristite slamku: Drugi savjet zubara Clarkea bio je da džin pijete na slamku jer to može smanjiti kontakt slatkih sirupa sa vašim zubima. "To je zato što slamka usmjerava tekućinu u stražnji dio vaših usta, smanjujući vrijeme koje piće provodi u kontaktu s vašim zubima", objasnio je.

3. Isperite usta: Pokušajte isprati usta vodom nakon konzumiranja aromatiziranog sirupa, dodao je zubar Clarke jer to može pomoći pri ispiranju viška šećera i kiselina, smanjujući njihov utjecaj na vaše zube.


Pobrinite se da zube perete dva puta dnevno, najmanje dvije minute svaki put i čistite zubnim koncem najmanje jednom dnevno. Smjernice NHS-a navode da je čišćenje koncem važno jer može ukloniti komadiće hrane između zuba, čime se sprječava bolest desni.

5. Posjetite svog stomatologa: Konačno, redoviti stomatološki pregledi mogu pomoći u ranom otkrivanju problema sa zubima, prije nego što postanu ozbiljniji. Zubar Clarke savjetuje da posjetite svog stomatologa barem dva puta godišnje radi čišćenja i pregleda.
Vikendi se čine kao savršena prilika da popijete nekoliko džinova ili prosecca, ali prizor ljudi koji pijuckaju ova omiljena pića užasava zubare.