Božićni ručak predstavlja središnji dio hrvatskih blagdanskih običaja, a na stolu se serviraju purica s mlincima, orahnjače, makovnjače, fritule, sitni kolačići, keksići, francuska salata itd. Božić se slavi diljem svijeta, gdje tipični božićni ručak ili večera izgledaju sasvim drugačije, a skoro svaka zemlja ima svoja tradicionalna blagdanska jela.
Tradicionalna božićna jela iz cijelog svijeta: Ovo su 23 najpoznatija
Redbook je složio popis od 23 zanimljiva, neuobičajena i inspirativna božićna jela koja se poslužuju na blagdanskom stolu u raznim kulturama diljem svijeta.
1. Bugarska - Božićna gozba tradicionalno uključuje juhu od graha, punjeni kupus i paprike, kao i sušeno voće, kompote i kruh koji se zove koledna pitka.
2. Španjolska - Božićna večera sastoji se od nekoliko tradicionalnih jela, poput tapasa, juhe od plodova mora i drugog jela, bilo ribe ili janjetine. Postoji mnogo opcija za deserte, međutim, turrón je najtradicionalniji. Ova poslastica od nugata mješavina je meda, šećera, bjelanjaka i badema.
3. Irska - Njihova božićna kuhinja slična je britanskoj, s pečenom puretinom kao glavnim jelom. Jedna božićna poslastica koju ne smijete propustiti je tradicionalni božićni puding, napravljen od loja, brašna i sušenog voća.
4. Italija - Talijanska božićna večera razlikuje se od regije do regije, ali obično je to laganiji obrok s različitim jelima uključujući ribu, sir, tjesteninu i kruh. Međutim, jedna stvar koju ćete teško propustiti na talijanskom Božiću je panettone, slatki kruh napravljen od grožđica i sušenog voća.
5. Finska - Božićna večera uključuje mnoga tradicionalna jela, poput dimljenog lososa, haringe, šunke, salate od cikle i popularnog složenca od rutabage (podzemne korabe) koji se zove lanttulaatikko. Dobiva se kuhanjem i gnječenjem rutabage, a zatim miješanjem sa začinima, jajima i krušnim mrvicama.
6. Mađarska - Kao iu mnogim istočnoeuropskim zemljama, riba je također važno jelo za mađarski Božić. Često se poslužuje riblja juha, a zatim pečena riba s krumpir salatom. Tradicionalna slastica je bejgli, torta od maka i oraha.
7. Meksiko - Božićna večera uključuje tradicionalna jela poput tamalesa, obično sa svinjetinom, i pileću juhu s češnjakom i čilijem zvanu pozole. Međutim, vrhunac božićnog slavlja je 6. siječnja, kada se slavi Día de Los Reyes u čast tri mudraca. Na ovaj dan obitelji jedu poseban kolač u kojem je skrivena beba Isus, a onaj tko ga pronađe osigurat će kolač za sljedeću godinu.
8. Filipini - Glavni događaj na božićnom stolu na Filipinima je pečena svinja, poslužena uz nekoliko tradicionalnih jela, poput pancit malabona, jela od žutih rezanaca začinjenih sjemenkama annatta i bumbongom, mješavinom crne i bijele riže koja izgleda ljubičasto. Riža se namoči u slanoj vodi preko noći, zatim se stavi u cijev od bambusa, kuha na pari i posluži s maslacem, šećerom i naribanim kokosom.
9. Venezuela - Jedno popularno jelo na venezuelanskom božićnom stolu su hallacas, također poznati kao tamales ovisno o latinoameričkoj zemlji. Hallacas je mješavina mesa, poput govedine ili piletine, s maslinama, grožđicama i kaparima u kukuruzu i umotana u lišće trputca, koji se kuhaju ili kuhaju na pari prije posluživanja vruće na tanjuru.
10. Njemačka - Glavno jelo za njemačku božićnu večeru je božićna guska, zvana weihnachtsgans. Tradicionalno se puni kestenima, jabukama, suhim šljivama i lukom, a poslužuje se s krumpirom, umakom, kiselim i crvenim kupusom. Najstariji poznati recept za ovo jelo potječe iz kuharice izdane 1350. godine "Das Buch von guter Speise".
11. Japan - Ova zemlja možda ima najnetradicionalniju božićnu večeru na svijetu. Još iz 1970-ih, menadžer tvrtke Kentucky Fried Chicken (KFC), Takeshi Okawara, čuo je kako se neki stranci žale kako je teško pronaći puricu za proslavu Božića u Japanu. Okawara je došao na ideju "party" kante koja bi puricu tijekom Božića zamijenila piletinom. Do 1974. božićna kampanja KFC-a postala je nacionalni fenomen, privlačeći japanske kupce svojim sloganom "Kentucky za Božić".
12. Švedska - Božićna gozba uključuje razna jela koja se poslužuju na švedskom stolu poznatom kao julbord. Ove večere, koje se održavaju na Badnjak, pune su tradicionalnih švedskih jela, uključujući mesne okruglice, sušeni losos, ukiseljenu haringu, sir, kuhani krumpir i šunku.
13. Danska - Tradicionalna danska božićna večera obično uključuje pečenu svinjetinu, crveni kupus, krumpir i umak. Međutim, glavna zvijezda je desert, ris á la mande, koji je klasični puding od riže poslužen hladan sa šlagom, bademima, vanilijom i umakom od višanja. U zdjelici za desert nalazi se skriveni badem, a onaj tko ga pronađe dobiva mali poklon.
14. Nigerija - U toj zemlji Božić se sastoji od nekoliko tradicionalnih jela s različitim mesom, poput govedine, piletine i kozetine, variva, povrća i različitih varijacija riže.
15. Portugal - Tradicionalna božićna večera u Portugalu sastoji se od bacalhaua, slanog bakalara koji se obično poslužuje s krumpirom, povrćem i jajima. Za desert je popularan puding od riže koji se zove arroz doce, kao i rabanade koje su slične francuskom tostu.
16. Brazil - Božićna večera u toj zemlji je gozba koja sadrži mnoga jela slična portugalskoj i američkoj božićnoj kuhinji, kao što su pečena purica, svinjetina, bacalhau, riža, krumpir salata i tradicionalno jelo farofa, mješavina brašna od kasave.
17. Poljska - Tradicionalno božićno jelo u Poljskoj je prženi šaran te haringa. Još jedno omiljeno jelo u hladnoj poljskoj zimi je boršč, juha od cikle s uszkom, malom okruglicom koja je slična raviolima.
18. Australija - Božić u Australiji ima neke britanske tradicije, poput pite od mljevenog mesa i božićnog pudinga. Australci često vole roštiljati i jesti plodove mora za tu priliku. Jedan vrlo popularan božićni desert je pavlova, poslastica na bazi meringue prelivena šlagom i sjemenkama nara.
19. Grčka - Božić je vrlo važan blagdan u Grčkoj, a budući da mnogi religiozni ljudi poste prije toga, božićna je večera vrlo posebna. Neki specijaliteti uključuju svinjetinu, punjeni kupus i juhu od piletine i riže koja se zove avgolemono. Ono što se također ne smije propustiti je slatki kruh, Christopsomo i božićni kolačići, melomakarona, napravljeni od cimeta, klinčića, naranče, te posuti orasima i sirupom.
20. Francuska - Božićna večera u toj zemlji nekima bi mogla izgledati vrlo otmjeno, a dva popularna jela su kamenice i foie gras. Šampanjac, kolači i glavno jelo poput pečene purice punjene kestenom također su dio francuske gozbe. Za desert se služi tradicionalna torta nazvana bûche de noël, često ukrašena pjenom od bjelanjaka i drugim slatkim poslasticama.
21. Austrija - Glavno jelo austrijskog Božića je šaran pržen na maslacu i poslužen s povrćem i krumpirom. Za desert ćete pronaći veliku varijaciju božićnih kolačića s primjesama vanilije ili orašastih plodova.
22. Ujedinjeno Kraljevstvo - Na britanskom božićnom stolu u pravilu će se naći purica s umakom i pečenim krumpirom, ali i hrenovke u tijestu i božićni puding. Još jedna vrlo važna božićna poslastica su pite od mljevenog mesa, koje datiraju iz 13. stoljeća. Ova mala peciva punjena su mješavinom suhog voća i začina.
23. Južna Koreja - Jelovnik božićne večere u Južnoj Koreji uključivat će govedinu s roštilja zvanu bulgogi, s rezancima i kimchijem. Popularan desert je ppopgi, karamela u obliku saća, koja je ukrašena božićnim uzorcima.
Cijela obitelj okuplja se na Božić na blagdanskoj trpezi koja obiluje ukusnim i tradicionalnim jelima.