Loš izbor grickalica utječe na raspoloženje jednako kao i na fizičko zdravlje. Kimberley Wilson, ovlaštena psihologinja i stručnjakinja za prehranu, ponudila je sedam savjeta za pametno grickanje. Predlaže i tri zdravije zamjene za loše grickalice.
Riješite se loše navike grickanja: Psihologinja objavila vodič u sedam koraka
Često posežete u limenku za kekse? Pojedete čokoladu čim nastupi kriza? Ovakvo grickanje može biti nezdrava navika, a najgore je što nam na kraju ne daje ni onaj osjećaj ugode za kojim žudimo. Nova studija pokazala je da se samo 16 posto ljudi osjeća bolje nakon što posegne za brzim i nekvalitetnim međuobrocima.
1. Pripremi se kao profesionalac: "Planiranje obroka na početku dana pomaže da izbjegnete brza rješenja prepuna šećera i održava vašu energiju stabilnom", kaže Kimberley.
Istraživanje pokazuje da ljudi imaju tendenciju birati zdravije grickalice ranije tijekom dana, budući da umor od donošenja odluka nastupa kasnije.
"Kako biste se borili protiv loših izbora, planirajte svoje međuobroke ujutro ili nakon kvalitetnog odmora. Držite se tih odluka tijekom dana i tako ćete spriječiti impulzivno posezanje za nezdravim opcijama kada vaša energija i volja opadnu."
2. Ne kupujte gladni: "Izbjegavajte tjedni shopping dok ste gladni", kaže Kimberley. "To može dovesti do impulzivnih izbora i kupovine grickalica koje inače izbjegavate."
3. Izađite iz svoje zone udobnosti kada su u pitanju međuobroci: "Prigrlite avanturu isprobavanja novih okusa", kaže Kimberley.
"Nemojte bježati od grickalica samo zato što imaju sastojke koji vam nisu poznati ili mislite da u njima nećete uživati."
4. Slušajte svoje signale za međuobroke: ''Obratite pozornost na to kako se vaše tijelo osjeća nakon jela'', kaže psihologinja.
''Ako ste puni energije, sretni i spremni za novi dan, znači da ste tijelo napunili gorivom koje mu je bilo potrebno. Jednom kada otkrijete zdrave grickalice od kojih se osjećate dobro, nećete imati potrebu posegnuti za onima s previše šećera ili umjetnih dodataka.''
5. Daleko od očiju, daleko od usta: ''Za 36 posto ljudi, prema istraživanju, jednostavno činjenica da imaju određenu grickalicu kod kuće dovodi do potrebe i želje da ju i pojedu, kaže Kimberley.
''Pobrinite se da vaše okruženje radi u vašu korist tako što ćete pripremiti obilje zdravih grickalica.''
''Ako nezdravi izbori nisu lako dostupni, bit ćete manje u iskušenju da im se prepustite."
6. Preoblikujte svoje razmišljanje: "Često povezujemo određenu hranu s krivnjom ili zadovoljstvom zbog društvenih etiketa poput 'loše' ili 'zabranjeno'", kaže Kimberley.
''Umjesto da moralno etiketirate određenu hranu, usredotočite se na to kako se ona uklapa u vaše vrijednosti.''
''Ova promjena načina razmišljanja pomoći će vam da izbjegnete nezdravu hranu kao emocionalnu utjehu i potaknuti će uravnoteženiju ishranu bez osjećaja krivnje.''
7. Stvorite pozitivne asocijacije: ''Kad se osjećate dobro nakon što ste pojeli zdravu hranu, to nije samo fizički, vaš mozak prepoznaje te izbore kao one koji su usklađeni s vašim zdravljem i dobrobiti", objašnjava Kimberley.
"Kada se usredotočite na to da se nakon određene hrane osjećate zadovoljnima s vremenom ćete lako steći naviku biranja zdravijih međuobroka.''
Ovo su tri zdravija izbora međuobroka koja savjetuje ova psihologinja
1. Posegnite za orašastim plodovima: Studije povezuju dnevnu porciju neslanih orašastih plodova s brojnim prednostima za zdravlje, od smanjenja rizika od srčanih bolesti do boljeg pamćenja.
Njihov visok sadržaj vlakana čini da se osjećate sitima, a magnezij kojeg sadrže povezan je sa smanjenjem razine hormona stresa.
2. Uzmite bananu: Ovo voće može biti sjajan izbor za međuobrok.
Osim što sadrže mnogo kalija, što je dobro za održavanje niskog krvnog tlaka, banane sadrže aminokiselinu triptofan koja može povećati razinu kemijskog serotonina u mozgu, a on je odgovoran za dobro raspoloženje.
3. Jedite sirovo: Istraživači sa Sveučilišta na Novom Zelandu otkrili su kako su ljudi koji redovito jedu više sirove hrane bolje raspoloženi, stoga neka vam pri ruci uvijek budu štapići mrkve, paprike ili celera.
Ovlaštena psihologinja i stručnjakinja za prehranu, Kimberley Wilson, napisala je niz savjeta za pametno grickanje.