IZNENAĐENI? /

29 namirnica kojima nije mjesto u hladnjaku, a velik broj Hrvata drži ih baš tamo

Image
Foto: Shutterstock

Evo koje namirnice ne treba držati u hladnjaku kako biste uštedjeli novac i prestali uništavati hranu

26.6.2024.
14:14
Shutterstock
VOYO logo

Neka hrana ne bi se trebala stavljati u hladnjak, no neki ljudi uporno skoro sve što donesu iz trgovine trpaju u njega. Time si zapravo čine veliku medvjeđu uslugu jer bespotrebno zatrpavaju hladnjak i uništavaju hranu, piše Stars Insider.

Evo koje namirnice ne treba držati u hladnjaku kako biste uštedjeli novac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Med

Poznato je da se med skuplja i kristalizira na niskim temperaturama, a na sobnoj temperaturi trajat će mnogo dulje nego što mislite.

Krumpir

Niske temperature pretvaraju krumpirov škrob u šećer, što rezultira preslatkim okusom i zrnatom teksturom. Umjesto toga, držite ih u papirnatoj vrećici u hladnoj i tamnoj ostavi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ZANIMLJIV TRIK /

Kako oprati maline, a ne zgnječiti ih? Dodajte u vodu ovaj sastojak i ići će glatko

Image
ZANIMLJIV TRIK /

Kako oprati maline, a ne zgnječiti ih? Dodajte u vodu ovaj sastojak i ići će glatko

Luk

Cijeli luk treba cirkulaciju zraka kako bi ostao svjež, stoga ga držite u papirnatoj vrećici s rupama u ostavi, ali dalje od krumpira jer ga mogu pokvariti svojim plinom i vlagom.

Peciva

Čuvanje peciva u hladnjaku, iako je kontraintuitivno, zapravo će ih učiniti ustajalima. Poslastice poput peciva, keksa i kolačića držite vani, u posudi, kako biste održali njihovu svježinu.

Rajčice

Ako želite uživati ​​u hrskavim i aromatičnim rajčicama, nemojte ih stavljati u hladnjak gdje ih hladan zrak čini kašastima i usporava kemijske procese koji doprinose okusu.

Image
Foto: Shutterstock

Kruh

Iako hladnjak štiti od plijesni, on također isušuje kruh. Umjesto toga, pohranite ostatke kruha u zamrzivač. Kruh je najbolje držati na sobnoj temperaturi u zatvorenoj plastičnoj vrećici, jer hladnjak zapravo ubrzava proces dehidracije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jabuke

Hladna i hrskava jabuka je osvježavajuća, ali će izgubiti svoju hrskavost, svježinu i okus ako je držite u hladnjaku.

Cijele dinje

Stavljanje dinja u hladnjak zapravo može prepoloviti broj antioksidansa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bosiljak

Ohlađeni bosiljak vrlo brzo pocrni. Umjesto toga, postupajte s njim kao s cvijećem i držite ga na kuhinjskom pultu sa stabljikama uronjenim u čašu vode.

Image
Foto: Pixabay

Banane

U hladnjaku banane ne sazrijevaju lijepo i kora im prerano posmeđi. Čuvajte ovo voće na sobnoj temperaturi.

Kava

Vlaga u hladnjaku uzrokuje kvarenje zrna kave, što znači da nećete dobiti onaj divan okus za kojim žudite u svom jutarnjem napitku. Držite kavu u hermetički zatvorenoj posudi u ormariću.

Češnjak

Češanj češnjaka ima najbolji okus kada se drži na sobnoj temperaturi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Shutterstock

Ljuti umak

Ocat i konzervansi u kupovnom ljutom umaku sprječavaju da se pokvari, stoga ga ne treba držati u hladnjaku, jer on zapravo smanjuje njegovu ljutost.

Orašasti plodovi

Kako biste što bolje iskoristili okus orašastih plodova, držite ih u hermetički zatvorenoj posudi na hladnom i tamnom mjestu. Iako se orašasti plodovi na kraju mogu pokvariti, nemaju dovoljno vlage da sami podrže brzi rast bakterija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Avokado

Avokado je najbolje držati na sobnoj temperaturi dok ne sazre, a tada, ako ga nećete odmah pojesti, možete ga staviti u hladnjak ili zamrzivač da dulje traje.

Maslac od kikirikija

Maslac od kikirikija uopće ne mora biti u hladnjaku. U ormariću se može držati mjesecima, a da se ne pokvari.

Koštuničavo voće

Sve te ukusne, sočne breskve, šljive, nektarine i marelice najbolje je čuvati na sobnoj temperaturi kako bi dozrele do savršenstva.

Maslinovo ulje

Maslinovo ulje treba čuvati na hladnom i tamnom mjestu, ali ne u hladnjaku, jer ti hladni uvjeti kvare njegovu konzistenciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Shutterstock

Krastavci

Uobičajena pogreška stavljanja krastavaca u hladnjak rezultirat će time da on postane vodenast.

Kiseli krastavci

U redu je držati kisele krastavce izvan hladnjaka jer se čuvaju u natriju i salamuri.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kečap

Jedna je od najvećih rasprava: ide li kečap u hladnjak? Ispostavilo se da nema pravog razloga za to ako ga planirate često koristiti. No, vrijeme u hladnjaku produljuje životni vijek kečapa ako ga ne konzumirate često.

Cijele paprike

Niske temperature uzrokuju gubitak hrskavosti, a nitko ne voli kašastu papriku. Izrezane paprike, međutim, idu u hladnjak.

Image
Foto: Pixabay

Čokolada

Za maksimalan okus, što je vrlo važno kada se radi o čokoladi, držite je na suhom i tamnom mjestu.

Čokoladni namaz

Ovaj kupovni namaz dugo se čuva bez hlađenja, plus neće izgubiti svoj okus niti kvalitetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Patlidžan

Ako ga namjeravate pojesti nekoliko dana nakon kupnje, držite patlidžan na kuhinjskom pultu. Ako ste ga kupili s nadom da ćete ga jednog dana skuhati, stavite ga u hladnjak, ali morate znati da njegov okus neće biti isti.

Začini

Držanje začina u hladnjaku uništit će njihov okus, što poništava cijeli smisao njihove kupnje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bobičasto voće

Bobičasto voće ima ograničen životni vijek, ali ako ga stavite u hladnjak samo će se brže pokvariti.

Agrumi

Oni će trajati na sobnoj temperaturi i boljeg su okusa oko tjedan dana. Ako ih planirate držati dulje od toga, stavite ih u hladnjak.

Umak od soje

Slično kao i kiseli krastavci, soja umak ne mora biti u hladnjaku zbog sadržaja natrija.

POGLEDAJTE VIDEO: Nema više prvog reda do mora! Našu klimu zamijenile oluje i paklene vrućine! Trebamo li se zabrinuti?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo