Priznajte kako vam puno primamljivije izgleda lijepo usitnjena salata u plastičnoj kutiji nego cijela glavica koju morate sami obraditi. Niste jedini, više od 70 posto kućanstava koriste prednosti napola pripremljene salate iz supermarketa. Međutim, nedavna su istraživanja pokazala kako to ima i negativnu stranu. Tako zapakirana salata izgubi neke vitamine i minerale, osobito vitamine B i C - zbog izloženosti svjetlu, kisiku i toplini.
Pranje prije pakiranja
Iako su te promjene minimalne i bolje je jesti već narezanu salatu nego nikakvu, stručnjaci savjetuju da je ipak najzdravije kupiti cijelu glavicu i pripremiti salatu netom prije konzumacije. Zeleno povrće rezanjem gubi određenu količinu hranjivih tvari. Pranje prije pakiranja također uklanja vitamine B i C, koji se razgrađuju u vodi, prema nutricionistici Vanessi Rissetto. To znači da zeleno povrće može prerano uvenuti i poprimiti smeđu boju, piše Daily Mail.
POVRĆE ĆE RASTI BEZ ZEMLJE I DNEVNOG SVJETLA: Znanstvenici montiraju prvi svemirski staklenik na Antarktici
Najosjetljiviji je špinat
Više je čimbenika koji utječu na zadržavanje odnosno gubitak nutrijenata tijekom pakiranja, uključujući i koliko dugo salatu držite u hladnjaku poslije. Špinat, primjerice, stajanjem gubi jako puno sadržaja, dok zelena salata zadržava većinu i do osam dana nakon pohranjivanja. I dok su minerali poput željeza i kalcija prilično stabilni, čini se da pakiranje najviše šteti samo vitaminima osjetljivima na vodu, a stručnjaci kažu kako to zaista nije razlog za brigu.