ZA DOBRO JUTRO /

Razmazite svoje ukućane: Recept za lagane i pahuljaste fine belgijske vafle

Image
Foto: Pexels

Pečene vafle prelijte po želji javorovim sirupom ili medom, poslužite sa svježim voćem ili džemom

10.1.2025.
20:00
Pexels
VOYO logo

Vafli su izvrstan izbor za one dane kada se želimo ujutro razmaziti. Po okusu i sastojcima slični su američkoj verziji palačinki, a njihova značajka je reljefna površina koja se izrađuje uz pomoć posebne posude za pečenje vafli.

Za njihovu pripremu možemo koristiti malo gušću smjesu za palačinke, ponegdje se pripremaju i od boljeg tijesta s kvascem. No posebno dobri vafli, lagani i pahuljasti, oni su u čiju smjesu dodajemo snijeg od bjelanjaka, otopimo maslac u mlakom mlijeku i brašnu dodamo prašak za pecivo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim slatkih varijanti možete ih poslužiti i uz grčki jogurt.

Image
NASTAO NA DVORU /

Proslavio ga je jedan car: Recept za jednostavan desert nakon kojeg ćete prste polizati

Image
NASTAO NA DVORU /

Proslavio ga je jedan car: Recept za jednostavan desert nakon kojeg ćete prste polizati

Recept za belgijske vafle

Belgijski vafli sastojci:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • 170 g brašna
  • čajna žličica praška za pecivo
  • 1,5 žica šećera
  • prstohvat soli
  • čajna žličica mljevenog cimeta (ili količina po želji)
  • 1 veliko jaje
  • 250 ml mlijeka
  • 50 g maslaca, narezanog na kockice
  • pola čajne žličice ekstrakta vanilije
  • maslac ili malo ulja za podmazivanje
Image
Foto: Pexels

Belgijski vafli postupak pripreme:

  1. Zagrijte mlijeko dok ne postane mlako. Dodajte maslac i pustite da se otopi u toplom mlijeku.
  2. Brašno i prašak za pecivo prosijte u zdjelu. Dodajte sol, šećer i po želji mljeveni cimet i dobro promiješajte sastojke.
  3. Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg.
  4. Žumanjke pomiješajte s mješavinom mlijeka i maslaca i ekstraktom vanilije. Smjesu izlijte u zdjelu sa suhim sastojcima i sve dobro promiješajte kako biste dobili jednoličnu masu bez grudica. Lagano i postepeno umiješajte snijeg od bjelanjaka.
  5. Zagrijte posudu (ili aparat) za pečenje vafla i tanko je premažite otopljenim maslacem ili uljem (poslužite se kuhinjskom četkom). Ulijte dovoljno tijesta da prekrije dno. Zatvorite i pecite vafle oko četiri do šest minuta dok ne porumene.
  6. Pečeni vafl izvadite i poslužite na tanjuru. Postupak ponavljajte dok vam ne ponestane smjese.
  7. Pečene vafle prelijte po želji javorovim sirupom ili medom, poslužite sa svježim voćem ili džemom, piše Okusno je.
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
gospodin savršeni
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo