RTL.hr vam svakoga tjedna predstavlja OPG-ove, male biznise i udruge diljem Hrvatske i to kroz projekt "malih biznisa koje ćete voljeti".
Zvonimir Kalić i njegova obitelj započeli su s proizvodnjom industrijske konoplje 2014. godine na površini od osam i pol hektara. Zvonimirovi baka i djed i ranije su se bavili poljoprivredom, do su njegovi roditelji radili u privatnom sektoru. No, prijašnje obiteljsko iskustvo nije jedino što je Zvonimira potaknulo da se bavi industrijskom konopljom.
Zdravstvena alternativa
''Djed je obolio od zloćudnog karcinoma na mozgu i kad nije bilo više medicinske pomoći i kad prognoze doktora više nisu bile uspješne, mi smo se primili alternative. Započeli smo s konopljom'', ispričao je za RTL.hr Zvonimir Kalić.
Ulje konoplje počeli koristiti nakon preporuke. Djedu su u 40 dana bili olakšani bolovi i povratio je snagu govora i hoda.
''Djed je uz konoplju i sve farmaceutske proizvode poživio još skoro godinu dana i to je bio veliki stimulans da ja i moja obitelj započnemo s proizvodnjom nečeg novog u Slavoniji'', rekao je Kalić.
''Nakon sedam godina rada mi smo ostvarili oko tridesetak proizvoda. Imamo prehrambene i kozmetičke proizvode'', dodao je Kalić.
Usmjerili su se na prodaju putem sajmova, kućnog praga i putem društvenih mreža. Ljudi su prepoznali njihovu kvalitetu te su nakon par godina povećali svoju proizvodnju na tridesetak hektara. Njegovi roditelji i teta su uključeni u rad OPG-a.
''Mama i teta su bile inicijatori za proizvodnju industrijske konoplje, ja sam u to vrijeme bio na fakultetu'', kazao je Kalić.
Kalić je i svoj diplomski rad povezao s OPG-om, te je istraživao kako proizvode industrijske konoplje plasirati prema inozemstvu. U sezoni konoplje obitelji Kalić pomažu i prijatelji.
Zvonimirova teta, Jasna Beritić, radi na tome da postignu zastupništvo jedne firme za plasman sjemenskog materijala konoplje za sjetvu. Jasnina firma Jasmar d.o.o. potiče poljoprivrednike na uzgoj konoplje. Problem na koji svi proizvođači konoplje nailaze, napominje Kalić, je što ne postoji glavni otkupljivač. Oni za sada koliko naprave toliko i prodaju.
Bila je zabranjena
Industrijska konoplja jedno vrijeme je bila zabranjena i sve te tvornice koje su bile na području Slavonije su propale. Osim te poteškoće, Kalić kaže kako nije uvijek lako ni biti ekološki proizvođač.
''Postići nešto u ekološkoj proizvodnji je jako teško. U ekološkoj proizvodnji su puno manji prinosi, ali su, naravno, kvalitetni proizvodi. Mi idemo prema tome da imamo što kvalitetniji ekološki proizvod, jer radimo zdravu hranu od konoplje'', rekao je Kalić.
Kalići ne tretiraju svoje njive i ne koriste pesticide. Koriste se isključivo sunčevom svjetlošću i kišom. Kada su se htjeli proširiti naišli su na problem s zemljom. Sve u Slavoniji je jako raspoređeno na velike poljoprivrednike, svjedoči Kalić.
''Sve količine zemlje se brzo rasporede na velika imena. Mi mali poljoprivrednici teško dolazimo do zakupa manje količine zemlje, pa čak i jednog ili dva hektara. Tražili smo po općinama i županijama. Po nadbiskupiji, pa i po raznim firmama. Da nas se ustupi bar komad zemlje da se možemo proširiti'', opisao je Kalić.
Posrećilo im se kad su upoznali obitelj iz okolice Našica koja im je ustupila svoju zemlju. Brojni kupci im se javljaju sa brojnim pozitivnim iskustvima nakon što probaju proizvode od industrijske konoplje. Za Kalića, to je idealan proizvod koji čovjeku može pomoći kvalitetnijem i zdravijem životu.
U svojoj ponudi imaju hladno prešano ulje konoplje, brašno, proteine i sjemenke konoplje. U tim proizvodima visoka je količina omege, vitamina, minerala i nezasićenih masnih kiselina. U svojoj ponudi također nude raznovrsnost. Primjerice prodaju oljuštene, neoljuštene, prekrivene čokoladom i pržene sjemenke.
Ljudi mare za malog proizvođača
Nude i čokoladu s konopljom, med s konopljom, slavonsku Nutellu, sokove, kolače, krekere i čaj od konoplje. A osim prehrambenih, nude i kozmetičke proizvode. Kod njih se mogu naći serumi, kreme, šamponi i sapuni sa konopljom. Sve je rađeno od konoplje ili s dodatkom konoplje zato što konoplja povećava kvalitetu proizvoda i potiče na bolje zdravlje.
''Konzumacijom ulja od konoplje možete imati smanjiti visoki krvni tlak, visoki šećer i veliku masnoću. Možete očistiti organizam. Konoplja je dobra za probavni i živčani sustav, kao i za srce, tlak, kosti i za kožu'', rekao je Kalić.
Konoplju Kalić, nakon primjera svog djeda, preporučuje i onima
koji su teže oboljeli.
Prije početka pandemije, Zvonimir je puno putovao i kaže to je
jedna od promjena koju mu je donijela pandemija. U trećem
mjesecu, za vrijeme prvog lockdowna, imali su period od oko tri
tjedna kada nisu mogli prodavati na kućnom pragu.
''Ali drago mi je da smo bili dostupni preko društvenih mreža. Veseli me ipak, da su ljudi i u trenutku pandemije marili za malog hrvatskog proizvođača'', kazao je Kalić.
Trenutno ih se može naći na Facebooku i na Instagramu, a uskoro će imati i web stranicu s web shopom. Na području cijele Slavonije, ali i grada Zagreba imaju besplatnu dostavu.
''Kad je friško i spremno za prodaju, ide odmah do kupca'', rekao je Kalić.
Mnoga priznanja
Tijekom sedam godina rada dobili su mnoga priznanja. 30-godišnji Zvonimir osvojio je nagradu za mladog poljoprivrednika prošle godine. Ove godine je OPG Kalić predstavljao Hrvatsku u Bruxellesu i osvojio treće mjesto u Europi u kategoriji Šampion hrane. To je najviši plasman koji je Hrvatska za sad ostvarila.
''Velik nam je užitak baviti se ovim poslom. I moji roditelji su sa sela. Sada svoju budućnost gradimo ponovo u Slavoniji. Ja sam se nakon fakulteta vratio kući, na naše imanje i odlučio se boriti za sebe'', izjavio je Kalić.
Kalić želi i druge motivirati da se bave poljoprivredom.
''Moraš imati ideju. Moraš imati inovaciju i podršku financijskih sredstava., određenih EU fondova i potpora. Ali treba se primiti posla i zasukati rukave'', poručio je Kalić.
Njegova obitelj naporno radi i puno ulaže u svoj OPG.
''Nije lako, ali se može'', zaključuje Kalić.
Tekst je financiran sredstvima Google stipendije.