RTL.hr vam redovito donosi priče o "malim biznisima koje ćete voljeti". Ovoga puta to je priča o obiteljskom obrtu Fantasia koji već godinama proizvodi ukusne slatkiše.
Obrt Fantasia obiteljski je posao koji korijene vuče još iz 1962. godine. Obrt proizvodi slatkiše kao što su lizalice, svileni bomboni i pakirane šećerne vune. Također, organiziraju i razne događaje gdje klijenti promoviraju svoje proizvode ili usluge sa kokicama, vunom, brandiranim lizalicama i bombonima te ušećerenim jabukama.
Na policama poznatih dućana
Ovaj obrt iz Sesveta ima troje zaposlenih. Rade s brojnim distributerima, tako da se njihovi proizvodi mogu naći u Kauflandu, Konzumu i Intersparu.
''Uz to nas se može naći na sajmovima, ali najviše smo usmjereni na izvoz. Najveći dio naših proizvoda odlazi u Sloveniju, a uz to tu su i Njemačka, Austrija, BiH i Srbija'', kaže nam Matea Blaženić, kći vlasnika obrta.
Lizalice i bomboni od 2008. godine glavni su proizvodi obiteljskog obrta Fantasia. Iako su lizalice i bomboni oduvijek bili dio asormitana, vlasnik Željko Blaženić modernizirao je tada svoje proizvode i potrudio ih se plasirati na police hrvatskih dućana.
''U početku, kad smo počeli raditi s distributerima, osjećaj je bio 'wow, vidi naše lizalice!'. A sad kad ih vidim pomislim 'zašto ih nema više?' Ambicija je veća'', priznaje Matea.
Tri slatka oblika
Njihovi najpoznatiji proizvodi su božićne lizalice tzv. candy cane, lizalice koje mogu služiti i kao božićna dekoracija i koje izgledaju kao kuka od kišobrana.
''Prodaju se i kao dekoracija i kao slastica. Najprodavaniji su tijekom božićne sezone, a u ostatku godine jako dobro idu lizalice u oblicu srca i cvijeta. To su šarene lizalice od 35 grama'', izjavila je Blaženić.
Njihove lizalice dolaze u tri oblika: srce, cvijet i krug. Proizvodnja lizalica zasniva se na ručnom radu, za izbjeljivanje šećerne mase ne koriste štetne kemikalije već se služe metodom izvlačenja koji lizalicama daje tradicionalnu teksturu, za bojanje šara koriste se prirodne boje.
''Naše lizalice i bonboni imaju Tutti frutti okus. Po tom okusu smo poznati, svi naši stalni klijenti ga zahtjevaju'', rekla je Matea.
I oni su, kao i mnogi drugi obrtnici, na svojim leđima osjetili pandemiju, no kaže nam kći vlasnika koja i sama radi u obrtu, sada je situacija ponovo kao i prije.
''U 2020. na neko vrijeme je skroz bila zaustavljena proizvodnja, no ove godine se sve vratilo u normalu. Sad je ponovo gužva cijele godine. Nadamo se da će biti i veća'', opisala je Blaženić.
Za izradu slatkiša, kuha se šećer i glukozni sirup na 150 stupnjeva i potom se dalje obrađuje ručno. Koristi se oko 100 kilograma šećera dnevno.
''Planovi za budućnost su da se raširimo u još veće područje Europe, te da radimo sa fondan masom. No sve će to morati pričekati dok se ne smiri gužva u kojoj smo trenutno. Zbog COVID pandemije prošle godine, ova godina nam je vrlo jaka'', ispričala nam je Blaženić.
Tekst je financiran sredstvima Google stipendije.