Za Kuzmu Stančića s Hvara, poljoprivreda je bila jedini odabir od početka. OPG čiji je sada vlasnik pokrenuo je još njegov djed, potom ga vodio njegov otac, a sada ga uz pomoć supruge vodi on.
'Zagreb nije za mene'
U Dolu, malom hvarskom mjestu od 300 stanovnika, već desetak godina vodi OPG, no kako kaže od malih nogu je radio s ocem i djedom, tako da mi je nastavk OPG-a legao posve prirodno.
''Zavolio sam to. Kasnije sam otišao na fakultet i završio sam agronomiju. Potom se vratio kući iz Zagreba i nastavio obiteljski posao'', ispričao je za RTL.hr Stančić.
''Navikao sam se od malih nogu na selo i na polje. Tako da Zagreb i mali stan nisu za mene'', priznaje Stančić.

Njegov otac i majka sada vode restoran Santa Marija, u kojem konobari njegov brat, a on je fokusiran na proizvodnju voća i povrća, kao i na njihovu prodaju na tržnici. No obitelj je spojila ugodno s korisnim pa tako se u jelima koje možete kušati u restoranu koriste Kuzmini proizvodi.
''Nekad se ljudi jave ili me brat nazove da su ljudi jeli u restoranu i da sada žele nešto od tih naših proizvoda'', izjavio je Stančić.
Trenutno nudi sezonske proizvode poput rajčice, cherry rajčice, patlidžana, paprike,češnjaka, lubenica, dinja i blitve.
Zainteresirani kupci ga mogu nazvati na telefon napisan na njihovoj Facebook stranici, a uz to OPG ima i svoje štandove u gradu Hvaru i Starom Gradu.
''Imamo o i dostave. Tako da ako mi se obrate telefonski, ja im dostavim svoje proizvode. To uopće nije problem'', rekao je Stančić.

'Hendikepirani smo malim parcelama'
Priznaje kako su društvene mreže dosta pojednostavile komunikaciju s kupcima. Posebice za vrijeme koronakrize je primjetio promjenu kod kupaca. Na početku pandemije na Facebooku je objavio svoj cjenik i dostavljao je tijekom lockdowna.
''Mislim da je ova korona osvjestila građane da se više okrenu domaćoj hrani i domaćim proizvodima'', izjavio je vlasnik OPG-a.
Dotaknuo se i jedinstvenih poteškoća s kojima se susreću hvarski poljoprivrednici.
''Mi smo tu hendikepirani što su nam na Hvaru male parcele i dosta nam je veliki trošak voda. Voda je skupa. Kubik vode je 12 kuna što nas jako sputava, a sve ostalo se lako riješi uz dobru volju'', kazao je Stančić.

Činjenica da su mu parcele udaljene, produžuje njegov radni dan.
''Ja imam otprilike dva i pol hektara. To je sve na jedno dvadesetak parcela. Tako primjerice, odem u jedno polje, odradim nešto, pa odem u drugo i tako stalno vamo-tamo. Dosta vremena prođe na putu'', opisuje Stančić.
No trenutne ljetne vrućine ipak dosta dobro podnosi. U poslijepodnevnim satima ne ide u polje prije 18 sati, a ujutro od 6 do 12 sati je na placu.
''Mora biti malo popodnevnog odmora, jer zbog jakog sunca ne idemo u polje'', rekao je Stančić.
Osim lokalnih kupaca, zbog ima i svoje vjerne kupce u Zagrebu i okolici kojima često dostavlja.
''Volim svoj posao, jer tko ovo ne voli, ne može to ni raditi. U pitanju su velika odricanja i žrtve, no ja sam od malih nogu u tome i naučio sam se. Nadam se da će to nastaviti biti obiteljski posao, imam sina od 2 godine i nadam se da će i on možda to nastaviti'', kazao je poljoprivrednik.