Nasreću, postoje jednostavni trikovi kako se riješiti mirisa češnjaka, a samim time i opušteno uživati u njegovim okusnim i zdravstvenim blagodatima bez straha od socijalne izolacije. U nastavku ove fotogalerije doznajte kako učinkovito zakamuflirati loš zadah po češnjaku.
Kako se riješiti mirisa češnjaka: 10 trikova koji učinkovito eliminiraju zadah iz usta
1. Oralna higijena: Ona ne uključuje samo četkanje zuba, već i jezika, na kojem bakterije vole obitavati.
2. Ispiranje usne šupljine: Grgljanje tekućine za ispiranje usta može malo ublažiti, ali ne i posve zamaskirati miris češnjaka.
Peršin je jedan od napoznatijih boraca protiv lošeg zadaha, no i drugo bilje može biti jednako učinkovito. Korijandar, zelena metvica, ružmarin i drugo bolje bogato klorofilom pomaže u sprječavanju lošeg zadaha. Možete žvakati bilje ili od njih napraviti čaj.
4. Metvica: Nije slučajno da većina pasta za zube sadržava upravo mentu. Sastojci ove biljke daju osjećaj svježine i čistoće u ustima, ali i mnogo više od toga. Njezini aktivni sastojci uništavaju bakterije i gljivice u ustima. Zato nakon svakog obroka žvačite nekoliko svježih listova mente, a na kraju ih i progutajte. Možete koristiti i eterično ulje mente - nakapajte dvije, tri kapi u decilitar tople vode. Grgljajte 45 sekundi pa ispljunite.
5. Kardamom: Dok zapadnjaci protiv zadaha koriste pepermint, ljudi na Istoku žvaču kardamom – to je njihov najbolji prirodni osvježivač daha. Žvačući zelene sjemenke ovog začina uvelike možete neutralizirati i smanjiti neugodne mirise u ustima. Poznato je i da neke gume za žvakanje sadržavaju kardamom upravo zbog tog učinka. Istraživanja su dokazala djelotvornost ekstrakta kardamoma protiv bakterija u usnoj šupljini.
7. Zeleni čaj: Prilikom uklanjanja jakog zadaha iz usta najviše pomaže zeleni čaj. Njime ćete isprati ulje iz češnjaka koje se zadržalo na jeziku ili zubima.Ukoliko niste ljubitelj zelenog čaja, gotovo jednako djelotvoran je i onaj od metvice, a ako niti on nije po vašem ukusu, odlučite se za bilo koju drugu vrstu čajnog napitka, koji neće biti toliko učinkoviti kao navedeni, ali će vam barem malo pomoći u osvježavanju usne šupljine.
8. Mlijeko: Neka istraživanja pokazala su da pijenje mlijeka prije i tijekom konzumacije češnjaka smanjuje neugodan miris, pa valja pokušati i s tom metodom.
9. Gljive: Osim što su ukusne i savršeno zamjenjuju mesni obrok, glive su izvrstan neutralizator lošeg zadaha od češnjaka. Za to su zaslužni polifenoli koji problem neugodnog mirisa rješavaju odmah u želucu.
Senf
Brojna su jela nezamisliva bez toga aromatičnog začina, osobito u mediteranskoj prehrani. Osim jedinstvene arome, češnjak se može pohvaliti antibakterijskim i antivirusnim svojstvima te brojnim drugim zdravstvenim prednostima. Ipak, češnjak ima i jednu manu, a to je njegov neugodan miris koji se može zadržati u ustima tijekom duljeg razdoblja i uzrokovati vam neugodnosti. Za ovo su svojstvo zaslužni sumporni spojevi kojima češnjak obiluje, a koji doslovno hrane u ustima bakterije uzročnike zadaha.