Suhi kolači praktični su zato što mogu stajati tijekom dužeg vremenskog perioda, a da se ne pokvare. Uz to, ukoliko se kvalitetno skladište, neće izgubiti niti na svježini, tako da ćete u omiljenim poslasticama moću uživati danima, ako ne i tjednima, bez straha od kvarenja.
Upravo su suhi kolačići s makom jedna od takvih slastica koja nije komplicirana za pripremu, a kvaliteta će im trajati duže nego što mislite.
Za pripremu neodoljivih suhih kolačića s makom trebate:
- 150 g maslaca
- 1 jaje
- 250 g brašna
- 1 žličica praška za pecivo
- 1 prstohvat soli
- 50 g šećera u prahu
- 1 žličica soka od limuna
- 2-3 žlice maka
Omekšali maslac pomiješajte s jednim jajetom. Brašno pomiješajte s praškom za pecivo, prosijte te dodajte prstohvat soli. Sve te sastojke u posuditi kvalitetno sjedinite pa zamijesite glatko tijesto koje potom izvadite iz zdjele i još malo umijesite rukama. Dobiveno tijesto tanko razvaljajte između prozirne folije.
Mak rasporedite po tijestu pa preko pospite brašnom. Tijesto za suhe kolačiće s makom zarolajte i zamotajte u prozirnu foliju pa stavite na dva sata u hladnjak. Ohlađenu roladu narežite na ploške jednake debljine, otprilike veličine kolačića.
Suhe kolačiće s makom pecite 15 minuta na 170°C, odnosno dok ne poprime svijetlo smeđu boju. Nakon pečenja, kolačiće ostavite da se hlade, a vi pripremite glazuru na način da izmiješate šećer u prahu i limunov sok. Glazurom premažite kolačiće te pustite da se osuši. Uživajte!