Kuglof se već tradicionalno priprema za božićne blagdane. Priprema se u posebnom kalupu, a prepoznatljiv je po rupi u sredini.
Postoje različiti recepti za pripremu kuglofa. Donosimo vam recept za pripremu 'običnog ili mramornog' kuglofa.
Sastojci za pripremu kuglofa:
- 1 prašak za pecivo
- 4 velika jaja
- 1 limun
- 1 dcl mlijeka
- 60 dkg brašna
- 25 dkg šećera
- 20 dkg margarina
- 2 žlice kakao praha
Postupak pripreme kuglofa:
Odvojite bjelanjke od žutanjaka, te od bjelanjaka napravite čvrsti snijeg.
U drugoj posudi izmiksajte žumanjak, šećer, omekšali margarin, mlijeko, izribanu koricu od limuna, otopljenu čokoladu za kuhanje i kakao.
Nakon što ste izmiksali navedene sastojke dodajte brašno i prašak za pecivo. Ponovno sve dobro izmiješajte.
U smjesu sa žumanjcima umiješajte snijeg od bjelanjaka, ali ručno, ne mikserom. Lagano miješajte kako bi se smjesa povezala.
Kalup za kuglof premažite margarinom, ulijte smjesu i pecite u zagrijanoj pećnici na 190ºC oko sat vremena.
Kada se kuglof ohladi možete ga preliti čokoladno glazurom.