Borove iglice su zanimljive jer sadrže visoku razinu vitamina C. Naime, poznato je da neke vrste borovih iglica sadrže više vitamina C od šest limuna. Proizvodi od borovih iglica najčešće se koristite za prevenciju, ali i za liječenje prehlade i gripe.
Kako napraviti med od borovih iglica?
Operite svježe ubrane borove iglice. Stavite ih u veći lonac, ili manji, ovisno o broju borovih iglica (pazite da lonac ima poklopac jer ga treba pokriti).
Prelijte ih hladnom vodom. Poklopite i prokuhajte. To bi trebalo omekšati borove iglice. Ovaj korak će trajati nekoliko sati. Ocijedite krpom. Dodajte šećera onoliko koliko tekućine dobijete i vratite da prokuha. (Ako nemate dovoljno vremena isti dan, možete kuhati sljedeći dan jer će i to potrajati).
Med od borovih iglica je gotov kada dobije gustoću meda. Za provjeru gustoće uzmite žlicu smjese i ostavite je da se ohladi jer je hladna gušća nego u loncu koji ključa. Maknite ga s vatre i ostavite da se ohladi. Stavite u staklenke i dodajte limun narezan na ploške. Zatvorite staklenke i držite na hladnom tamnom mjestu.