Kuglof s grožđicama se tradicionalno peče u visokoj, ukrasnoj posudi, što kolaču daje karakterističan izgled. Pratite recept i pripremite kuglof s grožicama. Priprema kuglofa traje tri sata s obzirom da tijesto treba odmarati barem dva sata.
Sastojci potrebni za kuglof s grožđicama:
- 1,5 žličice suhog kvasca
- 2 žlice tople vode
- 1 šalica mlijeka
- 7 žlica maslaca
- 6 žlica šećera
- 3 šalice brašna
- 1 žličica soli
- 2 velika jaja
- 1,5 šalice grožđica
- 1 žličica sitno naribane svježe korice naranče ili limuna
- 20-ak cijelih blanširanih badema
- žlica šećera u prahu
Priprema kuglofa s grožđicama:
Pomiješajte kvasac i vodu u maloj posudi i ostavite da odstoji dok ne postane pjenasto, 5 do 10 minuta. Zagrijte mlijeko sa 6 žlica maslaca i granuliranim šećerom na laganoj vatri, miješajući, dok se smjesa ne zagrije, maslac se otopi i šećer otopi.
Prosijte brašno i sol u zdjelu stajaćeg miksera. U brašnu napravite udubinu i dodajte smjesu kvasca. Polaganim mlazom dodajte toplo mlijeko, miksajući malom brzinom s nastavkom za lopaticu. Povećajte brzinu na srednju i umiješajte jedno po jedno jaje, a zatim umiješajte grožđice i koricu. Nastavite miješati dok tijesto ne postane glatko, oko 5 minuta.
Kalup za kuglof namažite s preostalom žlicom maslaca. Stavite po jedan badem u svako udubljenje na dnu kalupa, pa žlicama tijesto ravnomjerno rasporedite u kalup. Pokrijte kalup nauljenom prozirnom folijom i kuhinjskom krpom i ostavite tijesto da se diže na toplom mjestu dok ne napuni kugolf, oko 2 sata.
Zagrijte pećnicu na 200°C. Kuglof s grožđicama pecite u sredini pećnice 15 minuta, a zatim lagano pokrijte kalup folijom i nastavite peći dok ne porumeni pa pecite još 20 do 25 minuta. Ohladite u kalupu 2 minute, a zatim okrenite kuglof s grožđicama na rešetku da se potpuno ohladi, oko 1 sat. Pospite kuglof s grožđicama šećerom u prahu.