Krumpir sa vrhnjem prilog je koji će vas oduševiti. Priprema ovog jela nije zahtjevna, a jelo je gotovo za sat vremena. Kako pripremiti krumpir sa vrhnjem?
Sastojci za pripremu krumpira sa vrhnjem:
- 4 lovorova lista
- timijan
- 500 ml vrhnja za kuhanje
- prstohvat muškatnog oraščića
- 1 češanj češnjaka
- 50 g maslaca
- 2 kg krumpira
Krumpir sa vrhnjem priprema:
Za pripremu krumpira s vrhnjem najprije istucite lovor i timijan, a zatim stavite u lonac s vrhnjem, muškatnim oraščićem i polovicom režnja češnjaka. Začinite izdašno. Pustite da zavrije, a zatim kuhajte dvije minute. Ostavite sa strane da se smjesa ohladi i natopi.
Pećnicu nakon toga zagrijte na otprilike 180 stupnjeva Celzijevih. Prerezanu stranu preostale polovice češnjaka pospite soli i njome istrljajte unutrašnjost velike pravokutne zdjelice za gratiniranje. Posudu lagano premažite maslacem. U loncu otopite preostali maslac koji ćete koristiti za krumpir s vrhnjem.
Krumpir tanko narežite i složite u hrpe. Raširite ih po posudi, koristeći ih samo onoliko koliko će dobro ispuniti posudu. Toplo vrhnje procijedite preko krumpira, pritišćući začinsko bilje.
Pecite sat vremena ili dok krumpir ne bude pečen i hrskav na vrhu. Nakon pečenja, vrući krumpir s vrhnjem premažite maslacem. Ostavite da se hladi oko deset minuta, a zatim poslužite ovo ukusno jelo.