Krumpir s vrhnjem zasitno je jelo koje možete poslužiti kao prilog ili samostalno jelo. Kako se priprema krumpir s vrhnjem?
Sastojci za krumpir s vrhnjem:
- 600 ml mlijeka
- 2 češnja češnjaka
- 3 lovorova lista
- 2 grančice timijana
- 1 poriluk
- 400 ml vrhnja
- 900 g krumpira
- maslac, za podmazivanje
- 50 g parmezana
- sol
- papar
Krumpir s vrhnjem priprema:
Za pripremu krumpira s vrhnjem u posudu stavite mlijeko, češnjak, lovor, timijan i poriluk, zakuhajte, zatim ugasite vatru i ostavite da odstoji sat vremena. Mlijeko procijedite, a povrće i začinsko bilje ostavite sa strane.
Stavite aromatizirano mlijeko u veliki lonac, dodajte vrhnje, krumpir i jednu žličicu soli. Zakuhajte, povremeno miješajući. Čim krema počne pjenušati, odmah skinite posudu s vatre. Začinite paprom.
Posudu za pečenje nakon toga namažite maslacem. Rasporedite polovicu krumpira u posudu, a zatim žlicom prelijte malo mješavine vrhnja. Sir pospite po krumpiru te dodajte slaninu. Krumpir nakon toga prelijte preostalim vrhnjem i možete ga peći sat vremena na 180 stupnjeva Celzijusa.