Ćufte su savršeno glavno jelo koje možete poslužiti uz pire krumpir i umak od rajčice. Kako napraviti ćufte? Donosimo vam recept za pripremu ćufti od mljevene svinjske lopatice.
Sastojci za pripremu ćufti:
- 3 kriške bijelog kruha, uklonjene kore
- 1 šalica mlijeka
- 500 g mljevene svinjske lopatice
- 3 tanke kriške pršuta
- parmezan
- sol
- papar
2 žlice maslinovog ulja - ½ velike crvene paprike
- 1½ litre umaka od rajčice
Sastojci za umak od rajčice:
- ulje
- 4 velika režnja češnjaka
- 4 x 400g konzerve cijelih rajčica
- sol
- čili
Priprema ćufti:
Za pripremu ćufti, stavite kruh i mlijeko u malu zdjelu i ostavite da odstoji 10 minuta. Izvadite kruh, natrgajte na komade od ½ cm i premjestite u veliku zdjelu za miješanje. U kruh dodajte svinjetinu, pršut, parmezan i jaja; začinite solju i paprom. Mijesite dok se ne sjedine sastojci. Pokrijte zdjelu plastičnom folijom i stavite u hladnjak na sat vremena. Ohlađenu svinjsku smjesu oblikujte u loptice veličine loptice za golf.
Priprema umaka od rajčice:
Na tavi pržite češnjak oko 4 minute. Dodajte rajčicu, začinite sa soli, umiješajte čili i kuhajte na laganoj vatri. Smanjite vatru i pirjajte dok se rajčice ne raspadnu i umak se zgusne.
Na kraju zagrijte veliku, široku tavu, dodajte maslinovo ulje i zagrijte. Dodajte ćufte i kuhajte ih, povremeno okrećući, dok ne porumene. Ulijte papriku i umak od rajčica i zakuhajte. Smanjite vatru na srednje nisku, poklopite tavu i pirjajte dok se ćufte ne skuhaju, oko 20 minuta.
Ćufte su gotove i spremne za posluživanje s umakom od rajčice.