Vjerojatno ne postoji dom kojeg ne krase lončanice sobnih biljaka. No, trebate biti oprezni gdje ih i pokraj čega stavljate jer postoji "tihi ubojica" koji bi mogao uzrokovati njihovo ugibanje, javlja Express.
Vjerovali ili ne, ako zdjela s voćem stoji pored, biljaka, može uzrokovati više štete nego što mislite.
Naime, dok voće i povrće sazrijevaju, otpuštaju plin koji se zove etilen, što može predstavljati probleme vašem voljenom zelenilu i cvijeću u lončanicama.
Etilen je prirodni biljni hormon koji je cvjećarima poznat kao "tihi ubojica", a koji može zaustaviti rast biljke, uzrokovati deformitete, uvijanje lišća, spriječiti cvjetanje pupova i uzrokovati prerano odumiranje cvijeća.
Etilen je prirodni biljni hormon poznat cvjećarima kao 'tihi ubojica', koji može zaustaviti rast biljke.
Kako spriječiti ugibanje biljaka?
Neke su biljke osjetljivije na etilen od drugih. Među najgorim "prijestupnicima" u zdjeli s voćem su jabuke, banane, dinje, kruške i breskve, koje proizvode značajne količine etilena dok sazrijevaju. Čak i rajčice, iako nisu tako moćne, ipak doprinose razini etilena.
Ne radi se samo o voću i povrću, etilen iz ispušnih plinova vozila također može štetiti rastu biljaka, pupoljcima i cvjetanju.
No, ako premještanje vaše zdjele s voćem nije opcija, razmislite o upotrebi etilenskih apsorbera, sličnih onima koje koriste cvjećari za produljenje vijeka trajanja rezanog cvijeća. Oni se mogu staviti u zdjelu s voćem kako bi se biljkama smanjila izloženost etilenu.
Osim toga, mogu se staviti u hladnjak kako bi namirnice osjetljive na etilen poput brokule, kupusa i cvjetače duže ostale svježima.
POGLEDAJTE VIDEO: Znanstvenici će vratiti izumrlu vrstu: Mamuti će nam pomoći s klimatskim promjenama