KORISNA LISTA /

Hladnoća i vlaga hladnjaka uništavaju ove namirnice: Nikada ih tamo ne skladištite

Image
Foto: Shutterstock

Čuvanje u hladnjaku može uzrokovati brže nastajanje plijesni kod povrća

11.10.2024.
22:51
Shutterstock
VOYO logo

Iako hladnjaci s godinama postaju sve veći i veći, neka hrana gubi na kvaliteti i brže propada ako se tamo skladišti. Ovo je lista namirnica koje nikada ne bi trebale ići u hladnjak, navode stručnjaci iz Plumbworlda za Express magazin.

Image
BRZO GA JE ISPLJUNUO /

Gordon Ramsay zgrožen Dua Lipinim receptom: 'Ovo je katastrofa za tvoje glasnice'

Image
BRZO GA JE ISPLJUNUO /

Gordon Ramsay zgrožen Dua Lipinim receptom: 'Ovo je katastrofa za tvoje glasnice'

Krumpir

Krumpir ne bi trebao ići u hladnjak. Čuvanje u hladnjaku može uzrokovati brže pretvaranje škroba u šećer, što utječe na okus i teksturu. Ova promjena dovodi do krumpira koji su preslatki i loše teksture kada se kuhaju. Niska temperatura također uzrokuje da poprime tamnu boju kada se prže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Profimedia

Idealno ga skladištite na hladnom, tamnom i suhom mjestu kao što je smočnica ili podrum. Pazite da budu u prozračnoj vrećici (poput papirnate ili mrežaste vrećice) kako biste spriječili nakupljanje vlage i klijanje.

Rajčice

Čuvanje rajčica u hladnjaku uništava njihovu teksturu i okus. Hladna temperatura uništava proces zrenja rajčice što im uništava slatkoću i punoću okusa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Shutterstock

Kako bi rajčice ostale ukusne i svježe, savjetuje se da ih čuvate na sobnoj temperaturi, dalje od izravne sunčeve svjetlosti. Ako su već jako zrele, možete ih držati na hladnijem mjestu u kuhinji, ali nemojte ih stavljati u hladnjak osim ako je to prijeko potrebno.

Luk

Luk u hladnjaku postaje mekan, kašast, pa čak i pljesniv jer brzo upija vlagu. Vlaga u hladnjaku uzrokuje njihovo brže kvarenje i utječe na njihovu prirodnu hrskavost.

Image
Foto: Pixabay

Kako bi luk ostao svjež i hrskav, čuvajte ga na hladnom, suhom i prozračenom mjestu. Također, držite ih podalje od krumpira jer plinovi i vlaga koje ispuštaju mogu uzrokovati brže kvarenje.

Češnjak

Češnjak u hladnjaku razvija plijesan upravo zbog hladnog i vlažnog okruženja. Hlađenje također utječe na njegov prirodni okus, čineći ga slabijim.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Najbolji način za čuvanje češnjaka je na hladnom, tamnom mjestu s dobrom cirkulacijom zraka. Suho mjesto u vašoj smočnici ili u posudi za češnjak dobro funkcionira da dulje zadrži svoj okus i teksturu.

Kruh

Iako se čuvanje kruha u hladnjaku može činiti kao dobra ideja, stvarnost je da će niske temperature uzrokovati da kruh puno brže ustaja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Freepik

Hladnjak ubrzava proces kristalizacije škroba, što isušuje kruh i čini ga žilavim i tvrdim. Umjesto toga, kruh držite na sobnoj temperaturi u kutiji za kruh ili papirnatoj vrećici kako biste zadržali njegovu mekoću.

Ako imate više kruha nego što možete pojesti u roku od nekoliko dana, zamrznite ga.

POGLEDAJTE OVAJ VIDEO: Sindikalist Sever o cijenama hrane: 'Bezobrazno je skupo. Hrana mora pojeftiniti, ima uvjeta za to'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo