Iako hladnjaci s godinama postaju sve veći i veći, neka hrana gubi na kvaliteti i brže propada ako se tamo skladišti. Ovo je lista namirnica koje nikada ne bi trebale ići u hladnjak, navode stručnjaci iz Plumbworlda za Express magazin.
Krumpir
Krumpir ne bi trebao ići u hladnjak. Čuvanje u hladnjaku može uzrokovati brže pretvaranje škroba u šećer, što utječe na okus i teksturu. Ova promjena dovodi do krumpira koji su preslatki i loše teksture kada se kuhaju. Niska temperatura također uzrokuje da poprime tamnu boju kada se prže.
Idealno ga skladištite na hladnom, tamnom i suhom mjestu kao što je smočnica ili podrum. Pazite da budu u prozračnoj vrećici (poput papirnate ili mrežaste vrećice) kako biste spriječili nakupljanje vlage i klijanje.
Rajčice
Čuvanje rajčica u hladnjaku uništava njihovu teksturu i okus. Hladna temperatura uništava proces zrenja rajčice što im uništava slatkoću i punoću okusa.
Kako bi rajčice ostale ukusne i svježe, savjetuje se da ih čuvate na sobnoj temperaturi, dalje od izravne sunčeve svjetlosti. Ako su već jako zrele, možete ih držati na hladnijem mjestu u kuhinji, ali nemojte ih stavljati u hladnjak osim ako je to prijeko potrebno.
Luk
Luk u hladnjaku postaje mekan, kašast, pa čak i pljesniv jer brzo upija vlagu. Vlaga u hladnjaku uzrokuje njihovo brže kvarenje i utječe na njihovu prirodnu hrskavost.
Kako bi luk ostao svjež i hrskav, čuvajte ga na hladnom, suhom i prozračenom mjestu. Također, držite ih podalje od krumpira jer plinovi i vlaga koje ispuštaju mogu uzrokovati brže kvarenje.
Češnjak
Češnjak u hladnjaku razvija plijesan upravo zbog hladnog i vlažnog okruženja. Hlađenje također utječe na njegov prirodni okus, čineći ga slabijim.
Najbolji način za čuvanje češnjaka je na hladnom, tamnom mjestu s dobrom cirkulacijom zraka. Suho mjesto u vašoj smočnici ili u posudi za češnjak dobro funkcionira da dulje zadrži svoj okus i teksturu.
Kruh
Iako se čuvanje kruha u hladnjaku može činiti kao dobra ideja, stvarnost je da će niske temperature uzrokovati da kruh puno brže ustaja.
Hladnjak ubrzava proces kristalizacije škroba, što isušuje kruh i čini ga žilavim i tvrdim. Umjesto toga, kruh držite na sobnoj temperaturi u kutiji za kruh ili papirnatoj vrećici kako biste zadržali njegovu mekoću.
Ako imate više kruha nego što možete pojesti u roku od nekoliko dana, zamrznite ga.
POGLEDAJTE OVAJ VIDEO: Sindikalist Sever o cijenama hrane: 'Bezobrazno je skupo. Hrana mora pojeftiniti, ima uvjeta za to'