ČIŠĆENJE ROŠTILJA NE MORA BITI TLAKA: /

Slijedite ovih pet koraka i bit ćete gotovi za svega desetak minuta

Image
Foto: Profimedia

Ako ne očistite roštilj ubrzo nakon korištenja, ta bi vam se odluka kasnije mogla obiti o glavu. A posao uopće ne mora biti težak

10.5.2020.
13:51
Profimedia
VOYO logo

Osim što ćete znatno teže skinuti sve zagorene ostatke s rešetaka, vrlo brzo nakon uporabe roštilja može doći do nakupljanja opasnih bakterija te privlačenja svih vrsta insekata i štetočina. No, to se neće dogoditi ako roštilj znate pravilno očistiti. Sve može biti gotovo već za desetak minuta ako slijedite ove korake.

1. 'Zapalite' ostatke hrane i masnoće

Rasplamsajte vatru (ili zapalite malo ugljena), zatvorite poklopac roštilja i ostavite tako između 10 i 15 minuta. Visoka temperatura očvrsnut će ostatke hrane, nakon čega će ih biti lakše ukloniti.

2. Očistite rešetke

Ostatke ugljena s rešetke uklonite polufleksibilnom četkom od nehrđajućeg čelika. Također možete upotrijebiti i lopticu od aluminijske folije, ali bolje je uložiti nešto novca u dobru četku za roštilj. Bit će vam lakše i oduzet će vam manje vremena. Ako je donja strana rešetke za roštilj jako masna, to može izazvati iskre i spaljivanje hrane. Tu masnoću uklonite i obrišite mokrom, sapunicom bogatom spužvom te isperite i osušite ručnikom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

3. Uklonite zagorene ostatke

Skuplji plinski roštilj često ima zaštitu za plamenik, odnosno komade metala u obliku slova V, koji štite mlazove plina od kapanja masnoće. Izvadite ih i uz pomoć noža uklonite masnoću. Ako je potrebno, očistite ih deterdžentom, operite i osušite ručnikom. Ako, pak, imate roštilj na drveni ugljen, ovaj korak možete preskočiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

4. Očistite unutrašnjost roštilja

Očistite unutrašnjost roštilja špahtlom kako biste lakše uklonili ostatke masnoće i kako ona ne bi utjecala na okus vaše hrane. Koristite sapun i vodu ako vam je roštilj jako prljav, piše Men's Health.

5. Završno 'glancanje' (neobavezno)

Ako ste posebno motivirani za čišćenje, možete očistiti i vanjski dio roštilja. Ako je površina od nehrđajućeg čelika, obrišite mast odgovarajućim sredstvom za čišćenje čelika i polumekom spužvicom. Za ostale vrste površina dovoljna je i topla voda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
gs australija
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo
Još iz rubrike