Veliki gurmani za roštilj koriste ugljen ili brikete kako bi se dobio specifičan miris na pripremljenom komadu mesa prilikom roštiljanja. Odlučite sami što je bolje koristiti ugljen ili brikete.
Ugljen 100% je potpuno prirodno karbonizirano drvo, gori toplije, ali brže, nepravilan oblik može značiti nepravilno nedosljedno gorenje. Dodaje više okusa dima hrani.
Briketi komprimirana je piljevina koja je karbonizirana, često sadrži punila i veziva, gori hladnije, ali dulje, gori dosljedno zbog jednolikog oblika. Dodaje hranu s malo dima.
Može se koristiti za pripremu roštilja ili u pušnicama.
Ugljen bolji za pečenje na visokoj temperaturi i roštiljanje, i tamo gdje želite dodati najviše okusa.
Briketi su bolji za kuhare s kontroliranim, niskim i sporim dimljenjem — osim u roštiljima gdje morate koristiti više briketa.
Ugljen ili briketi su slični po sastavima te se koriste za različitu primjenu.