Pravilno pranje ruku može vas zaštititi od unošenja virusa u dišne puteve dodirom kontaminirane površine, a zatim dodirivanjem lica, a važno je i koliko dugo perete ruke.
Najmanje vremena koliko bi trebali provesti perući ruke je 20 sekundi. Ruke bi trebali oprati prije, tijekom i nakon pripreme hrane, prije i poslije jela, prije i nakon liječenja posjekotine ili rane, nakon korištenja WC-a, nakon ispuhivanja nosa, kašljanja ili kihanja, nakon dodirivanja smeća, nakon rukovanja hranom za kućne ljubimce i u mnogi drugim situacijama. Pranje ruku je jednostavno, a jedan je od najučinkovitijih načina za sprječavanje širenja klica. Čiste ruke mogu spriječiti širenje klica s jedne osobe na drugu i u zajednicama – uključujući vaš dom, radno mjesto, škole i ustanove za brigu o djeci.
Kako biste svaki puta pravilno oprali ruke, pratite ove korake:
- Navlažite ruke čistom, tekućom vodom (toplom ili hladnom), zatvorite slavinu i nanesite sapun.
- Zapjenite ruke trljajući ih zajedno sa sapunom. Namažite stražnju stranu ruku, između prstiju i ispod noktiju.
- Trljajte ruke najmanje 20 sekundi.
- Dobro isperite ruke pod čistom, tekućom vodom.
- Osušite ruke čistim ručnikom ili ih osušite na zraku.